Afganistan İslam Emirliği: Dünya ile ekonomik ve diplomatik ilişkilere hazırız

Afganistan İslam Emirliği İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani ülkesinin dünya ile ekonomik ve diplomatik ilişkilere hazır olduğunu ifade ederek, “İslam Emirliği hiçbir ülke için bir tehdit değildir. Uluslararası topluma bir kez daha olumlu ve meşru etkileşim çağrısında bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

Afganistan İslam Emirliği: Dünya ile ekonomik ve diplomatik ilişkilere hazırız

Hakkani, din alimleri, aşiret liderleri, sivil aktivistler ve üniversite öğrencilerin katıldığı halka açık bir toplantıda yaptığı konuşmada, uluslararası topluma çağrıda bulundu.

İslam Emirliğinin dünyadaki hiçbir ülke için bir tehdit olmadığını ve olumlu ikili ilişkiler geliştirme kapasitesine sahip olduğunu kanıtladığını söyleyen Hakkani, “Dünya ile ekonomik ve diplomatik ilişkilere hazırız ve bu konuyla ilgileniyoruz” ifadelerini kullandı.

Hakkani, ABD başta olmak üzere farklı ülke ve kurumların, ülkesine ait dokuz milyar dolarlık donmuş varlıkları derhal serbest bırakması gerektiğini belirterek, bu yasağın devam etmesini haksız bir karar olarak nitelendirdi.

Afgan halkının hoşgörü ve cesaretine vurgu yapan Hakkani, dünya ülkelerini iki tarafın meşru ihtiyaçlarını karşılamak için resmi ilişkileri yeniden kurmaya çağırdı.

Birçok ülke, yıllarca süren ABD işgaline son veren Taliban öncülüğündeki Afganistan İslam Emirliği ile ilişkilerin yeniden kurulmasına yönelik farklı girişimlerde bulunmasına rağmen henüz ‘resmi tanıma’ yoluna başvuran olmadı.

Yurtdışı varlıklarının ülkeye iade edilmesinde ısrar eden Afganistan İslam Emirliği, özellikle İslam ülkelerine kendilerini tanıma yönünde de çağrılarda bulunuyor.