Aborjinlerin anayasal olarak tanınması için Avustralya'dan referandum yapılacak

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ülkedeki yerli halklar olan Aborjinler ve Torres Boğazı Adalıları'nın anayasal olarak tanınması için bir referandum düzenleneceğini açıkladı.

Aborjinlerin anayasal olarak tanınması için Avustralya'dan referandum yapılacak

Avustralyalı milletvekilleri, Aborijin ve Torres Boğazı Adalıları'nın anayasal olarak tanınması ve onlara yasama meclisinde oy kullanma hakkı verecek bir referandum düzenleme yasasını onayladılar.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, oylamanın 21 Eylül ile 18 Aralık 2023 arasında yapılacağını söyledi.

Başbakan Albanese gazetecilere yaptığı açıklamada, "Parlamentomuz referandumun düzenlenmesini destekledi ve şimdi Avustralya halkı uzlaşmaya evet ve yerli halkların anayasal olarak tanınmasına evet deme şansına sahip olacak." 

Albanese, yaklaşan referandumun "ulusal birlik anı olacağını, ulusu daha da büyütmek için bir fırsat sağlayacağını" kaydetti.

Halk oylaması önerisi Avustralya Hükümeti tarafından 23 Mart'ta Parlamentoya sunuldu. Referandum sırasındaki oy pusulasında şu soru sorulacak: "Avustralya'nın İlk Uluslarını tanıyan, Aborijin ve Torres Boğazı Adalılarına oy hakkı sağlayan anayasa değişikliği önerildi, bu değişikliği onaylıyor musunuz?"

Referandumdan onay çıkarsa, anayasaya eklenen maddeyle parlamentoda "Aborjin ve Torres Boğazı Adalılarının Sesi" isimli bir danışma komitesi kurulacak.

Anketlere göre, Avustralyalı seçmenlerin yüzde 54'ü, Aborijinleri ve Torres Boğazı Adalılarını kıtanın ilk halkları olarak tanıyan ve Parlamento'da oy kullanma haklarını güvence altına alan hükümeti desteklemeye hazır. Avustralya vatandaşlarının yüzde 38'i ise anayasada yapılacak bu tür değişikliklere karşı çıkıyor.