ABD'yi memnun eden sonuç! İmran Han görevden alındı!

Pakistan’da Başbakan İmran Han’a karşı güvensizlik oylamasının hemen öncesinde Ulusal Meclis Başkanı Asad Kayser istifa etti. Güven oylaması sonucunda Başbakan İmran Han görevden alındı. Han geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, hükümetini devirmek için kurulan komplonun arkasında ABD’nin olduğunu söylemişti.

ABD'yi memnun eden sonuç! İmran Han görevden alındı!

Pakistan Meclisi, Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylaması oturumu için toplandı.  Yapılan oylamada Pakistan Başbakanı İmran Khan güven oylaması sonucunda görevden alındı. İmran Han güven oylamasını 142’ye karşı 199 oyla kaybetti. Böylece Pakistan tarihinde hiçbir hükümet 5 yıllık görev süresini tamamlayamadı.

Muhalefet lideri Şahbaz Şerif'in yeni Başbakan seçilmesi bekleniyor.

Pakistan Başbakanı İmrah Han, güven oylamasında hükümetinin düşürülmesi halinde, muhalefetin kuracağı bir hükümeti tanımayacağını söylemişti.

Han, Pakistan'da "ithal edilmiş" bir hükümeti asla kabul etmeyeceğini belirterek, 10 Nisan akşamı için tüm ülkeyi sokaklara çağırmıştı.

İmran Han: Komplonun arkasında ABD var!

İmran Han geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, hükümetini devirmek için kurulan komplonun arkasında ABD’nin olduğunu söylemiş, ABD tarafından Pakistan Büyükelçisine iletilen tehdit notunda “İmran Han başbakan olarak kalırsa ilişkilerimiz bozulacak ve zorluklarla karşılaşacaksınız” ifadelerinin yer aldığını aktarmıştı.

MECLİS BAŞKANI İSTİFA ETTİ!

Oylamadan hemen önce Meclis Başkanı Asad Kayser ve Başkan Yardımcısı Kasım Suri, istifa etti.

Ülkede devlet/hükümet yetkililerinin ülkeyi terk etmeleri yasaklandı.

Anayasa Mahkemesi, 7 Nisan'da verdiği kararla Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylamasının gerçekleştirilmesinin önünü açmıştı.

Han'ın ittifak kurduğu ve Meclis'te 7 milletvekiline sahip Birleşik Halk Hareketi (MQM-P), 4 vekile sahip Belucistan Avami Partisi (BAP) ve bir parlamentere sahip Cumhuriyetçi Vatan Partisi (JWP), muhalefetin yanında yer alacağını duyurmuştu.

Hükümetin ittifak kurduğu partilerin güvensizlik oylamasında muhaliflerin yanında yer alacağını açıklamasıyla meclis üstünlüğü muhalefet blokuna geçmişti.

İktidardaki Pakistan Adalet Hareketi Partisi'nin (PTI) en az 13 milletvekili Başbakan Han'a karşı muhaliflerin yanında oy kullanacağını açıklamıştı.

Başbakan Han'ın görevden alınması için en az 172 oy gerekiyor. Başbakan Han'a karşı güvensizlik oylaması önergesi, 28 Mart'ta parlamentoda 161 evet oyuyla kabul edilmişti.