ABD'den AB'ye Hizbullah'ı yasa dışı bir örgüt olarak ilan etmesi için baskı

ABD'den AB'ye Hizbullah'ı yasa dışı bir örgüt olarak ilan etmesi için baskı

Avrupa Parlamentosu'ndan iki parlamenter Lübnan Hizbullah harekatını yasa dışı bir örgüt olarak ilan edilmesi konusunda ABD'nin AB'ye yaptığı çağrıyı destekleyeceklerini açıkladı. Açıklama Lübnan'da Hizbullah destekli Hasan Diab'ın başbakan olarak yeni hükümeti kurmasından bir gün sonra geldi.

Parlamenterler David McAllister ve Michael Gahler 22 Ocak'ta ABD'nin AB Büyükelçisi Gordon Sondland ve Almanya Büyükelçisi Richard Grenell ile konuyu görüşmek için Brüksel'de bir araya geldiler.

İçeriden destek operasyonu

McAllister ve Gahler görüşme sonrası yaptıkları açıklamada "Yeterli desteği bulacak bir taslak tasarı hazırlamaya çalışacağız" diyerek ABD'nin AB'ye yaptığı çağrıyı içeriden de destekleme girişimini başlatacaklarını ve tüm Avrupa'da Hizbullah'ın yasa dışı örgüt olarak tanınmasını sağlamak için çaba sarf edeceklerini belirtti.

Küresel ölçekte bir güç haline gelen Hizbullah harekatı hali hazırda ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, İşgalci İsrail, Almanya ve Arap Ligi tarafından yasa dışı bir örgüt olarak kabul ediliyor.

Ancak Lübnan ile tarihi bir ilişkisi bulunan Fransa Hizbullah'ı toptan yasa dışı ilan etme girişimlerine karşı çıkıyor.

Euronews