ABD, Suudi Arabistan'a 750 milyon dolar değerinde bomba gönderecek

Anlaşma, uzak mesafeden isabetli vuruş imkânı sağlayan 290 milyon dolar değerindeki GBU-39 Küçük Çaplı Bombalar ile gelişmiş hedefleme sistemleri kullanan 468 milyon dolarlık Paveway IV bombalarını kapsıyor.

ABD, Suudi Arabistan'a 750 milyon dolar değerinde bomba gönderecek

Wall Street Journal'ın haberine göre, Biden yönetimi önümüzdeki aylarda Suudi Arabistan'a 750 milyon dolardan fazla değerinde bomba göndermeye hazırlanıyor. Bu durum, ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinde önemli bir değişimin sinyalini veriyor.

3 bin adet Küçük Çaplı Bomba ve 7 bin 500 adet Paveway IV bombası da dahil olmak üzere sevkiyatlar, Suudi Arabistan öncülüğündeki Yemen operasyonları sonucu sivil kayıpların yüksek seviyelerde olması nedeniyle Biden tarafından 2021 yılında durdurulmuştu. 

WSJ'ye göre , bu sevkiyatların yeniden başlatılması kararı, Beyaz Saray'ın Riyad ile bağları güçlendirme çabalarını yansıtıyor ve iddiaya göre Gazze Şeridi'nde ateşkesi ilerletmek ve Suudi Arabistan ile "İşgalci İsrail" arasında olası bir normalleşme anlaşmasını kolaylaştırmak amacını taşıyor.

Bu adımın, iki ülke arasındaki yıllardır gergin olan ilişkilerin ardından geldiği de ekleniyor. Başlangıçta Suudi Arabistan'ı insan hakları sicili ve gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi nedeniyle "parya" olarak görme sözü veren Biden, özellikle 2022'de Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin ardından tavrını giderek yumuşattı.

"Suudiler bunu ABD ile ilişkilerde stratejik bir leke olarak görecek," dedi eski bir üst düzey Pentagon yetkilisi olan Dana Stroul. Karar ayrıca Suudi Arabistan'ın "İsrail" ile uzun vadeli normalleşme görüşmelerine açık olması da dahil olmak üzere bölgesel güvenlik konularındaki iş birliğinin bir ödülü olarak görülüyor.

ABD'li yetkililer, Suudi Arabistan'ın sivil kayıplarını en aza indirmek için hedefleme prosedürlerini iyileştirdiğini iddia ederek, Kongre'ye teslimatların Yemen'deki ateşkesi tehlikeye atmayacağı konusunda güvence verdi.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi, "Suudiler anlaşmanın kendilerine düşen kısmını yerine getirdiler ve biz de üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diyerek, Suudi Arabistan'ın Ensarullah ile varılan ateşkese bağlı kalması ve sivillerin zarar görmesini önleme çabaları ışığında ABD'nin bu satışları ilerletmeye hazır olduğunu belirtti.

Bu gelişme, uzun süredir çalkantılı olan ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin ardından geliyor. Önceki silah satışları, 2016'da Yemen'deki bir cenaze evine düzenlenen Suudi hava saldırısının en az 155 kişiyi öldürmesinin ardından askıya alınmıştı, ancak Trump yönetimi daha sonra bazı kısıtlamaları kaldırarak 110 milyar dolarlık bir silah anlaşmasını onayladı.

Biden'ın 2021'deki ilk yasağı, özellikle Yemen'deki saldırı operasyonlarında kullanılabilecek silahları hedef alıyordu, ancak savunma amaçlı silahlar tedarik edilmeye devam etti.