ABD sınırında gözaltında tutulan refakatsiz çocuk sayısı 5 bini aştı

5 binden fazla refakatsiz göçmen çocuğun, ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) tarafından gözaltında tutulduğu bildirildi.

ABD sınırında gözaltında tutulan refakatsiz çocuk sayısı 5 bini aştı

CNN'in ulaştığı belgelere göre, bu sayı sadece günler önce 4 bin 500'dü ama kısa sürede arttı.

Biden yönetimi, ABD'nin Meksika sınırındaki göçmenlerin artışı üzerine eğildiklerini ve refakatsiz çocukları barındırmak için kullanıma hazır durumdaki tesisleri çoğaltmaya çalıştıklarını ifade ediyor.

Haber kurumunun aktardığına göre, 600'den fazla çocuk 10 günden uzun süredir CBP tarafından gözaltında tutuluyor.

ABD'nin federal yasalarına göre refakatsiz çocukların ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'nın işlettiği sığınma evlerinde barındırılmak üzere 72 saat içinde yönetime teslim edilmesi gerekiyor.

Ancak bu çoccuklar, CBP'nin hapishane benzeri tesislerinde ortalama 5 günden uzun süre kalıyor.

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, cuma günü iki partiden üyelerin de bulunduğu bir senato heyetiyle Teksas eyaletindeki El Paso kentini ziyaret etmişti.

Demokrat Connecticut eyaleti senatörü Chris Murphy, şahit olduğu koşullarla ilgili tweet atmıştı.

Murphy, "Sınır işlemlerinin yapıldığı tesisten az önce ayrıldık. 100'lerce çocuk büyük, açık odalara doldurulmuş. Bir köşede, hıçkıra hıçkıra ağlayan 13 yaşındaki bir kız, tercüman aracılığıyla büyük annesinden ayrıldığını, ebeveynsiz kaldığını, bu yüzden ne kadar korktuğunu anlatır ve kontrolsüzce hıçkırarak ağlarken gözyaşlarıma hakim olmaya çalıştım" diye yazmıştı.

Biden yönetimi, Teksas ve Arizona'daki yaklaşık bin 200 göçmen aileyi barındıracak otel odaları için 86 milyon dolar (yaklaşık 620 milyon TL) harcayacak.

Beyaz Saray ayrıca Teksas'ın Dallas şehrinde bir kongre merkezinin 2 binden fazla refakatsiz çocuğun barındırılması için kullanılmasını emretmişti.

Yönetim yetkilileri Donald Trump'ın göçmenlik sistemini "paramparça ettiğini" ve yeniden kurmanın vakit alacağını ifade etmişti.

Yetkliler göçmenleri evde kalmaları ve ABD sınırına tehlikeli bir yolculuk yapmamaları için uyarmıştı.

Ancak yönetim refakatsiz çocukları geri göndermeyeceğini de taahhüt etmişti.

İndependent