ABD kanlı sömürge tarihini ders kitaplarında çarpıtıyor

ABD'de devlet okullarında okutulan 4 ders kitabıyla ilgili yaptığı incelemede, bazı belli başlı konuların ya gizlendiği ya da bazı durumlarda yanlış sunulduğu sonucuna ulaşıldı.

ABD kanlı sömürge tarihini ders kitaplarında çarpıtıyor

ABD’de bazı ders kitaplarında öğrencilere tarihin tartışmalı yorumları öğretilirken, anlatılanlar arasında Afrikalı kölelerin “göçmen” olarak sınıflandırılması da yer alıyor.

CBC News’un ülke genelinde devlet okullarında okutulan 4 ders kitabıyla ilgili yaptığı incelemede, bazı belli başlı konuların ya gizlendiği ya da bazı durumlarda yanlış sunulduğu sonucuna ulaşıldı.

Lise tarih derslerinde ileri seviye programlarına yerleştirmede her yıl 5 milyondan fazla öğrenci tarafından okunan The American Pageant (Amerikan Gösteri Alayı) adlı kitapta, çift ırklı kişileri tanımlamak için ırkçı bir ifade olan “mulatto” kullanılıyor (mulatto, biri siyahi biri beyaz anne babadan doğan kişileri tanımlamak için kullanılan argo kelime ç.n.). Kitapta ayrıca, erken dönem Amerika’ya dair bir göç haritası da yer alıyor. Burada Afrikalıların Amerika’ya köle olarak getirildiklerinden bahsetmektense bu kişiler Hollandalılar, İngilizler ve İskoçlarla birlikte “göçmen” olarak listeleniyor.

How to Be an Antiracist (Nasıl Irkçılık Karşıtı Olunur?) kitabının yazarı ve Amerikan Üniversitesi’nde Irkçılık Karşıtı Araştırma ve Politika Merkezi’nin Başkanı Dr. Ibram X. Kendi, elde ettikleri bulgularla ilgili CBC News’a konuştu.

“(Afrikalılardan) bir kez daha göçmen diye bahsetmek, bu insanların buraya gelmeyi kendilerinin tercih ettiği imasını taşıyor” diyen Dr. Kendi, “Afrikalı insanlar neredeyse tamamen zorla getirildi ve ABD’ye zincirler içinde gelmeyi istemedikleri de muhakkak” diye ekledi.

Independent