ABD işgal güçleri giderayak Taliban mevzilerine saldırdı

ABD ordusunun, Afganistan’daki Taliban hedeflerine yönelik 21-22 Temmuz'da en az 4 hava saldırısı gerçekleştirdiği açıklandı.

ABD işgal güçleri giderayak Taliban mevzilerine saldırdı

Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby tarafından da  yapılan saldırılar doğrulandı. Kirby, hava saldırılarının Afgan güçlerine destek amacıyla düzenlendiğini söyledi ancak detay vermedi.

Taleban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, hava saldırılarının Çarşamba gecesi Kandahar şehrinin dış mahallelerine yapıldığını, 3 Taliban üyesinin yaşamını yitirdiğini iki aracın da tahrip olduğunu söyledi.

ABD ve Taliban arasındaki anlaşmaya vurgu yapan Zabihullah Mücahid“Hava saldırıları yapıldığını doğruluyoruz ve bunu en sert biçimde kınıyoruz. Bu, Doha’da varılan anlaşmanın açık şekilde ihlal edilmesidir. Anlaşmaya göre Mayıs ayından sonra operasyon düzenleyemezler. Eğer operasyon yaparlarsa bunun sonuçlarına katlanırlar” dedi.

Washington Post’un, ismini açıklamak istemeyen yetkililere dayandırdığı haberde ise, Afgan kuvvetlerine destek olmak için ABD kuvvetlerince Taliban’a yönelik 21-22 Temmuz'da 4 hava saldırısı düzenlendiği belirtildi.

Saldırıların, Taliban'ın güçlü olduğu Kandahar ve Kunduz bölgesinde gerçekleştiği bilgisi paylaşılan haberde, hava desteği talebinin ise Afgan kuvvetlerince yapıldığı öne sürüldü.

Pentagon’dan bu hafta yapılan açıklamada, ABD askerinin Afganistan’daki çekilmesinin yaklaşık yüzde 95'inin tamamlandığı bildirilmişti. Açıklamada sadece ABD Büyükelçiliğini ve Kabil'deki uluslararası havaalanını savunmak için ülkede yaklaşık 650 ABD askerinin kalacağı duyurulmuştu.​​​​​​​