ABD, Irak'ta düşen ve PKK'lilerı taşıyan helikopterle ilgileri olmadığını ileri sürdü

Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD'nin, Kürdistan Bölgesinde düşen ve PKK/YPG'lileri taşıyan helikopterler ve Irak’ta aldıkları eğitimle ilgisi olmadığını ileri sürdü.

ABD, Irak'ta düşen ve PKK'lilerı taşıyan helikopterle ilgileri olmadığını ileri sürdü

ABD’nin Suriye’de desteklediği SDG ismini kullanan PKK/YPG'li militanları taşıyan helikopterlerin Kürdistan topraklarında düşmesine ilişkin tartışma devam ediyor.

Pentagon Sözcüsü Ryder, "Ortağınız (PKK/YPG) SDG, bir açıklama yaparak mensuplarını taşıyan iki helikopterin düştüğünü açıkladı. Açıklamada bunların bir eğitim değişim görevinde olduğu ifade ediliyor. ABD ordusunun bu sözde eğitim değişim görevindeki rolü neydi? ABD tarafından sağlanan fonlar burada kullanıldı mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"ABD’nin SDG helikopter uçuşu ile hiçbir ilgisi ve buna herhangi bir şekilde katılımı yok. SDG biliyorsunuz kendi başına bir güç ve biz de DEAŞ ile mücadele operasyonlarında onlarla ortaklık ediyoruz. Ama yine ifade ediyorum bu helikopter olayında ABD’nin veya koalisyonun hiçbir dahli yok, öncesinde bu görevin icra edildiği hakkında da hiçbir bilgimiz yok."

Geçtiğimiz hafta Irak Kürdistan'ında düşen helikepterlerde bulunan 9 kişi ölmüş, yapılan açıklamalarda ölenlerin PKK militanı olduğu açıklanmıştı. Kaza sonrası helikopteri sahiplenen bir ülke olmazken, bu militanları kimin nereye ve hangi amaçla taşıdığı soru işaretlerine neden olmuştu.