ABD-BAE arasında savunma işbirliği anlaşması

Birleşik Arap Emirlikleri ile ABD, iki ülke arasında yılbaşında imzalanan savunma iş birliği anlaşmasının yürürlüğe girdiğini duyurdu.

ABD-BAE arasında savunma işbirliği anlaşması

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile  BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoon bin Zayid al Nehyan, ortak açıklama yaparak, Abu Dabi ve Washington’ın Savunma İşbirliği Anlaşması’nı hayata geçirdiğini duyurdu.

Ortak açıklamada, "Savunma İşbirliği Anlaşması, ABD ile BAE arasındaki askeri iş birliğini geliştirecek ve kritik bir dönemde zaten dinamik olan askeri, siyasi ve ekonomik ortaklığı daha da pekiştirecektir" ifadesi kullanıldı.

ABD ve BAE’nin bölgede güvenlik ve refah sağlama konusundaki ortak isteklerinin dile getirildiği açıklamada, söz konusu anlaşmanın Körfez bölgesindeki güvenlik temelli konularda iki ülke arasındaki ortak zemini güçlendireceği vurgulandı.

ABD, BAE ile 8 Mayıs'ta güncellenmiş Savunma İş Birliği Anlaşması’nı imzalamıştı. Anlaşmanın ABD’nin BAE'ye daha fazla asker ve askeri ekipman göndermesine imkan sağlayacağı ifade edilmişti.

ABD ile BAE arasındaki anlaşma, Körfez'de İran ile ABD arasında gerilimin tırmandığı bir dönemde yürürlüğe girdi.

AA