ABD: Afganistan söz konusu olduğunda çıkarlarımız Pekin ile uyuşuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın brifinginde, Afganistan'da yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD: Afganistan söz konusu olduğunda çıkarlarımız Pekin ile uyuşuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın brifinginde Taliban'ın Çin'i ziyareti ve "Pekin'in Taliban'ı meşrulaştırmasının" sorulması üzerine Çin'in, Afganistan'da "silah zoruyla ele geçirilen" bir yönetimi desteklemeyeceği yönünde taahhütleri olduğunu söyledi.

Çin'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Afganistan'da "askeri çözüme ve İslam Emirliğinin geri gelmesine" karşı çıkan açıklamasına destek verdiğini de hatırlatan Price, "Afganistan söz konusu olduğunda çıkarlarımız Pekin ile uyuşuyor, tıpkı bölgedeki diğer ülkelerle olduğu gibi. 40 yıl daha çatışma ve iç savaşla boğuşan bir Afganistan kimsenin çıkarına değil" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de, günlük basın brifinginde, Afganistan'daki son durumu ve Taliban'ın ilerleyişini değerlendirdi.

Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'dan çekilme kararı alırken tüm senaryoları değerlendirdiğini, bu kararı almak durumunda olduğunu ve bu kararın arkasında olduklarını ifade etti.

ABD'nin 20 yıllık sürede Afgan yönetimine ve güvenlik güçlerine ihtiyaç duydukları tüm askeri ve ekonomik desteği verdiğini dile getiren Psaki, "Afgan yönetimi, ihtiyacı olan her şeye sahip fakat (Taliban'a karşı) savaşmak için gereken siyasi iradeye sahip olup olmadıklarına karar vermeliler" dedi