AB, Türkiye'ye silah ambargosu konusunda anlaşamadı

AB dışişleri bakanları toplantısında Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un Türkiye'ye karşı AB'nin ortak bir silah ambargosu uygulanması talebi ise kabul görmedi.

AB, Türkiye'ye silah ambargosu konusunda anlaşamadı

Lüksemburg'da toplanan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Ankara'nın Suriye'nin kuzey doğusuna başlattığı operasyonu bir kez daha kınadı; bakanlar bütün AB ülkelerinin Türkiye'ye silah ambargosu uygulama konusunda anlaşamadı. Macaristan Dışişleri Bakanı ise kritik toplantı yapılırken Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yetkililer ile görüşmeyi tercih etti.

AB dışişleri bakanları toplantısında Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un Türkiye'ye karşı AB'nin ortak bir silah ambargosu uygulanması talebi ise kabul görmedi. Toplantı sonra yapılan açıklamada silah satışı kararının üye ülkelerin hükümetlerine bırakıldığı vurgulanarak Almanya ve Fransa'nın Türkiye'ye silah satışı izinlerini askıya alma kararlarına atıfta bulunuldu.

Toplantı sonrasında Avrupa Birliği Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "AB, bütün bölgenin istikrarını ve güvenliğini ciddi bir şekilde sarsan, daha fazla sivillerin yerinden edilmesine sebep olan Suriye'nin kuzey doğusundaki askeri eylemi kınıyor. Bu operasyon Uluslararası Koalisyonun DAEŞ'i yenmek için bugüne kadar kaydettiği ilerlemeyi önemli ölçüde baltalıyor." ifadeleri kullanıldı.

Avrupa Birliği Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi toplantısından hem Suriye operasyonu hem Türkiye'nin Kıbrıs açıklarındaki sondaj çalışması konusunda üye ülkeler, birlik ve beraberlik içinde hareket ediyor." dedi.

Euronews