AB liderler zirvesinin sancılı Türkiye gündemi

AB liderler zirvesinde gündem Türkiye’nin Suriye harekâtı olacak. Ancak AB ülkeleri arasında Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusunda bir mutabakat yok.

AB liderler zirvesinin sancılı Türkiye gündemi
Avrupa başkentleri Suriye operasyonuna son vermesi için Türkiye üzerinde baskıyı artırırken dikkatler Perşembe günü Brüksel'de başlayacak Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine çevrildi. Türkiye'nin Suriye'deki askeri harekatını kınayan ve operasyonların son bulmasını isteyen AB, diğer yandan Ankara ile iplerin kopmasını da istemiyor.

Bu nedenle Türk hükümetine mali yaptırım uygulanması yönündeki çağrılar artsa da AB liderleri "henüz” bunu gündemine almış değil. AB yetkilileri, "önemli ve ani bir gelişme” olmadığı müddetçe AB liderler zirvesinde Türkiye ile ilgili bir yaptırım kararı alınmasının öngörülmediği bilgisini verdi.

"Mutabakat yok”

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nin (ECFR) Berlin Direktörü Josef Janning, AB üyeleri arasında Türkiye'ye yaptırım uygulanması konusunda mutabakat olmadığına dikkat çekti.

Janning, bazı AB üyesi ülkelerin, Türkiye'ye gösterilecek çok sert bir tepkinin yeni bir mülteci akınına yol açmasından endişe ettiğini söylerken Macaristan gibi ülkelerin de Türk hükümetinin Suriye'nin kuzeyinde oluşturmak istediği "güvenli bölge” önerisine itirazı olmadığını anlattı.

Pek çok Avrupa ülkesi, Türkiye'nin askeri harekatı ile Suriye'deki IŞİD'li tutukluların kaçmasına yol açtığı görüşünde ve Ankara'ya tepkili. Ama Alman hükümet yetkilileri aynı zamanda 2015 ve 2016 yıllarındaki Brüksel ve Paris eylemlerini geri dönenler tarafından yapıldığına dikkat çekerek Avrupa'nın güvenliği için Ankara ile istihbarat ve güvenlik alanında "yapıcı bir diyaloğun sürmesinin, risklerin azaltılması bakımından büyük önem taşıdığına” vurgu yapıyor.

Trump YPG'yi piyade eri gibi kullandı

ECFR Berlin Direktörü Janning ise Ortadoğu'da yaşanan kaostan sadece Türkiye'nin sorumlu olmadığının altını çizerek eleştiri oklarını Donald Trump başkanlığındaki ABD yönetimine çevirdi.

"ABD'nin ikiyüzlülüğü inanılmaz boyutta” diyen Janning şunları kaydetti: "Önce Kürt milisleri kendi operasyonunun piyade eri gibi kullan, kan dökme işini onlara yaptır, sonra Erdoğan ile anlaş ve operasyona yeşil ışık yak, sonra buna sen izin vermemişsin gibi kalk Erdoğan'a yaptırım uygula. Tüm bunlar tam bir rezalet.” 

AB ne yapacak?

Janning'in Trump'a yönelik bu tepkisi, Berlin'deki pek çok hükümet yetkilisinin hissiyatını yansıtıyor. Bu nedenle AB ülkeleri, ABD çizgisini izleyerek yaptırım kararlarını devreye sokmasa da silah satışını sınırlandırmak, seyahat uyarısında bulunmak gibi hamlelerle Ankara'yı Suriye harekatını durdurması ya da en azından sınırlandırması için iknaya çalışıyor.

Volkswagen'ın Türkiye'ye yatırım kararını ertelemiş olması da Türk Hükümeti'ne verilmiş önemli bir mesaj olarak değerlendiriliyor.

Ankara müzakere masasına oturur mu?

Bu arada Trump yönetiminin Türkiye'ye yaptığı, Suriye'deki Kürtlerle anlaşmazlığı “ateşkes ve müzakere yoluyla çözme” önerisi de Avrupa başkentlerinde yankı buldu. Almanya başta olmak üzere pek çok AB ülkesi uzun süredir Türkiye'yi Kürt sorununun çözümü için yeniden görüşme sürecini başlatmak için iknaya çalışıyor.

Erdoğan'ın, "teröristlerle masaya oturmayız” yanıtını verdiği bu öneri konusunda ECFR Berlin Direktörü Janning ise şu değerlendirmeyi aktardı:

"Ben ABD ya da AB'nin Türkiye'ye bu konuda baskı uygulayabileceğine ihtimal vermiyorum. Bir zamanlar ‘Esad gitmeli' diyen Türkiye'nin, belirli hassasiyetlerinin gözetilmesi karşılığında, Rusya'nın arabuluculuğunda Esad rejimi ile anlaşma ihtimali çok daha güçlü.”

DW