Heniyye, Filistin seçimleri konusunda Türkiye ve Katar ile diplomatik görüşmeler sürdürüyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye Filistin seçimlerinin uluslararası arenada desteklenmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Katar Emiri'ne mektup gönderdi.

Heniyye, Filistin seçimleri konusunda Türkiye ve Katar ile diplomatik görüşmeler sürdürüyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, çok sayıda Filistinli grubun katılımıyla Kahire’de düzenlenen uzlaşı görüşmelerinden çıkan sonuçların sahada uygulanması ve Filistin seçimlerinin uluslararası arenada desteklenmesi için görüşmelerini sürdürüyor.

Bu bağlamda Hamas lideri Heniyye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderip, Türkiye’nin Filistin halkına desteğinden ötürü teşekkürlerini iletti.

İttifak görüşmelerinde Mısır, Katar ve Rusya’nın yanı sıra Türkiye’nin de garantör devletler arasında yer aldığını aktaran Heniyye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı mektupta, önümüzdeki aylarda yapılması kararlaştırılan Filistin yerel seçimleriyle ilgili yargısal ve hukuki konuları ele almak üzere Mısır’ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen uzlaşı toplantısıyla ilgili ayrıntıları paylaştı.

Mektubunda Heniyye, Hamas’ın, önümüzdeki aylarda sırasıyla yapılacak olan milletvekili, devlet başkanlığı ve Filistin Ulusal Konseyi seçimlerine katılma hususunda kararlılıkla ilerlediğini ifade etti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye, mektubunda, söz konusu seçimlerin Filistin Başkanlığı kararnamesinde belirtildiği tarihlerde icra edilmesi, seçimlerin işgal altındaki Kudüs ile ambargo altındaki Gazze Şeridi’nde özgür ve nezih bir ortamda yapılmasının teminat altına alınması, Türkiye’nin uluslararası toplumla mevcut ilişkilerini kullanarak Filistin seçimlerine herhangi bir müdahalede bulunmaması için işgalci İsrail’e baskı yapma gibi konularda Türkiye’nin, Filistin seçimlerinde aktif rol üstlenmesini umduğunu kaydetti.

Heniyye, Filistin halkının 2006 tarihînde yapılan seçimlerinde ortaya koyduğu iradesine saygı gösterilemediğine dikkat çekerek, aynı durumun tekrar edilmemesi için Türkiye’ye, Filistin’deki genel seçimlerde gözetmenlik yapma ve seçim sonuçlarına saygı duyulması için uluslararası toplumla birlikte çalışma çağrısında bulundu.

Heniyye, Katar Emiri Temim bin Hamed Âl Sâni’ye gönderdiği mektupta Filistin halkına verdiği destek dolayısıyla Katar’a teşekkür etti.

Filistin’deki son durum ve seçimlerle ilgili gelişmeler hakkında Katar Emiri’ne bilgi veren Heniyye, seçimlerin Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde vaktinde ve şeffaf bir şekilde yapılmasının sağlanmasında Katar’ın da rol oynamasını beklediklerini dile getirdi.

Özellikle Kudüs’te seçimleri engellememesi için işgal rejimine baskı yapılması çağrısında bulunan Heniyye, Katar’ı seçimlerde gözlemci olmaya ve 2006 seçimlerinden sonra yaşananların tekrarlanmaması için uluslararası toplumla birlikte seçim sonuçlarına saygı duyulmasını sağlamaya davet etti.

Palinfo