Tunus anayasa referandumuna karşı ayakta: Bu referandum değil zorbalıktır

Tunus'ta 25 Temmuz'da düzenlenecek ve "Devletin dini İslam'dır" ibaresi çıkarılacağı anayasa referandumu protesto edildi.

Tunus'taki muhalif siyasilerden oluşan Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin çağrısı üzerine düzenlenen 25 Temmuz referandumu karşıtı gösteriye, yüzlerce kişi katıldı. Gösteriye ayrıca Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi Partisi, Onur Koalisyonu, Emel Partisi, Tunus İrade Hareketi, Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi de destek verdi.

Tunus'un merkezinde yer alan Habib Burgiba caddesinde toplanan göstericiler, "Kahroslun darbecilerle iş birliği", "Bu referandum değil zorbalıktır", "Polis devleti sona erdi" pankartları açtı.

Tunus Eski Başbakanı Ali el-Urayyid, "Tek adam rejimine, sonucu belli olan bir referanduma ve Kays Said'in tek başına yazdığı anayasa taslağına karşı koymak için buradayız. Burası demokrasi meydanı, referandumdan önce olduğu gibi referandumdan sonra da bir başkaldırı meydanı olarak devam edecek." diye konuştu.

Tunus Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Necib eş-Şabi de gösteri esnasında yaptığı konuşmada, "Biz sözümüzde duruyoruz, Cumhurbaşkanı Kays Said'in anayasal kurumları yıkma, yetkileri gasp etme ve özgürlükleri kısıtlamasına karşı koyacağız. Ülkeyi yine tek adam yönetimine döndürmesine sessiz kalmayacağız." dedi.

Referandum karşıtı dünkü gösteriye yönelik polis müdahalesine tepki

Tunus Gazeteciler Sendikası ve Tunus Genel İşçi Sendikası tarafından yapılan yazılı açıklamada, dün yapılan 25 Temmuz referandumunu protesto gösterisine katılanlara yönelik polisin sert müdahalesi kınandı.

Bağımsız Tunus derneklerinden oluşan Sivil Koalisyon tarafından dün düzenlenen referandum karşıtı gösteriye güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz bombası kullanarak müdahale etmişti.

Müdahale sırasında gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçiren Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin el-Celasi, hastaneye kaldırılmıştı.