28 yıldır ülkeyi yöneten Lukaşenko: İstikrar olursa görevi bırakabilirim

1994'ten bu yana ülkeyi yöneten Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkedeki durumun istikrara kavuşması halinde görevini bırakabileceğini açıkladı.

28 yıldır ülkeyi yöneten Lukaşenko: İstikrar olursa görevi bırakabilirim

Görev süresinin en az 2035'e kadar uzatılması için anayasa değişikliği yapacağı duyurulan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkedeki durumun istikrara kavuşması halinde görevini bırakabileceğini iddia etti.

Bir sosyal medya programında soruları yanıtlayan Lukaşenko, “Daha ne kadar ülkeyi yönetmeyi planlıyorsunuz?” şeklindeki bir soru üzerine verdiği yanıtta, “İnanın bana, ben başkan olmayı isteyen bir başkan değilim. Kendinizi birçok koşula bağlı olduğunuz bir durumda buluyorsunuz. Durum normalleşirse ve her şey sakinleşirse, ülkeyi yönetecek yeni bir isim ortaya çıkacak.” dedi.

Lukaşenko, ancak, savaş çıkması veya 2020’deki gibi olayların patlak vermesi halinde görevinin başında olacağını belirtti.

9 Ağustos 2020'de yapılan devlet başkanlığı seçimini, 1994'ten bu yana ülkeyi yöneten Aleksander Lukaşenko'nun oyların yüzde 80'ini alarak kazandığı açıklanmıştı.

Belarus'ta muhalefet Lukaşenko’nun kazandığı başkanlık seçimleri sonuçlarını şaibeli olduğu gerekçesiyle kabul etmiyor.

Bu seçimlerin ardından ülkenin dört bir yanında protesto gösterileri düzenlenmiş, çıkan olaylar sonucu onlarca kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi tutuklanmıştı.

Muhalefetin yeni bir seçim yapılması çağrılarını reddeden Lukaşenko, bunların "dış kaynaklı güçler" tarafından kışkırtıldığını ileri sürmüştü.

AB, seçimlere hile karıştırıldığı ve muhalefete baskı uygulandığı gerekçesiyle bu ülkeye yaptırımlar uyguluyor. Lukaşenko'nun da dahil olduğu yaptırımlar seyahat kısıtlaması, varlıkların dondurulması gibi uygulamaları içeriyor.

Belarus'u 1994 yılından bu yana yöneten Lukaşenko'nun görev süresinin en az 2035'e kadar uzatılması için anayasada değişikliğe gidilmesi için geçen ay hazırlıklara başlandığı duyurulmuştu.