Zilhicce ayı nedir, bu ayda ne tür ibadetler yapılmalı?
Hicri takvime göre yılın son ayı olan zilhicce, adından da anlaşılacağı üzere hac ibadetinin eda edildiği, Kurban Bayramı'nın idrak edilip kurbanların kesildiği haram aylardandır.
İslâm tarihinde zilhicce ayında meydana gelen önemli olaylar arasında birinci ve ikinci Akabe biatları (621-622), Hudeybiye Antlaşması (628), Hazreti Peygamber'in oğlu İbrahim'in doğumu (630), Hz. Osman'ın şehid edilmesi (656) zikredilebilir.
Zilhicce ayının ilk on gününü ibâdet ve tâatle geçirmenin faziletli olduğu birçok hadiste belirtiliyor.
Zilhiccenin ilk on günü, Beytullah'ı ziyaret etme, hac yapma günleridir. Yani namaz, oruç, sadaka ve hac gibi temel ibadetlerin bir araya geldiği günlerdir. Bu sebeple o günlerde yapılacak farzlar, diğer günlerdeki farzlardan, nafileler de diğer günlerde yapılacak nafilelerden daha değerlidir. Hatta bu on günü, ramazanın son on günü ile mukayese eden bazı âlimler olmuştur. Zilhiccenin ilk on gününün kendi içinde en faziletlisi ise hiç kuşkusuz, arefe günüdür.
Müfessirlerin çoğunluğu, Fecr suresinin 2'nci ayetinde üzerine yemin edilen on gecenin zilhicce ayının ilk on gecesi olduğu görüşündedir. İbn Abbas'ın, 'Bilinen günlerde Allah’ın ismini zikretsinler' (Hac suresi 22-28) ayetinde geçen 'bilinen günler' ifadesini de zilhiccenin ilk on günü veya teşrik günleri diye yorumladığı nakledilir.
Hazreti Peygamberin (Sallalahu Aleyhi Vesellem), 'Allah katında ibadet edilecek, salih amel işlenecek günler içinde zilhiccenin ilk on gününden daha hayırlısı yoktur. Bugünlerde tesbihi çok yapın. Tahmîdi, tehlîli ve tekbiri çok söyleyin' buyurduğu nakledilir.
Peygamber Efendimiz, zilhiccenin ilk dokuz günü sürekli oruç tuttuğu için bu günlerde oruç tutmak müstehaptır. Yorgun düşmeleri ihtimali bulunan hacıların zilhiccenin sekizinci ve dokuzuncu günlerinde, özellikle vakfenin yapıldığı arefe gününde oruç tutmaları mekruh sayılmıştır.
Bu yıl 2022 Kurban Bayramı; 9 Temmuz 2022 Cumartesi ile 10, 11, 12 Temmuz günlerinde ihya edilecek. (İLKHA)