Yerleşim karşıtı İsrailli aktiviste bıçaklı saldırı

İşgalci İsrail’de aşırılık yanlısı bir grup, Filistin İçin İsrail'i Boykot Girişimi olarak bilinen BDS aktivisti olan solcu Jonathan Pollak’ı bıçaklayarak öldürmeye çalıştı.

Yerleşim karşıtı İsrailli aktiviste bıçaklı saldırı

İsrail’de aşırılık yanlısı bir grup, Filistin İçin İsrail'i Boykot Girişimi olarak bilinen BDS aktivisti olan solcu Jonathan Pollak’ı bıçaklayarak öldürmeye çalıştı.

Siyasi kaynakların belirttiğine göre, iki aşırılık yanlısı Yahudi genç, uzun süre Pollak’ı Tel Aviv’de izledi. Pazar gecesi ise onu kimsenin olmadığı karanlık bir yerde sıkıştırarak boynundan ve kalbinden bıçaklamaya çalışarak öldürmeye çalıştı. Saldırıda Pollak’ın elinde ve yüzünde yaralandı.  Saldırganlar Pollak’ı ihanetle suçlayarak, “aşağılık solcu” diye hakaret etti.

Pollak İsrail’de tanınan politik bir figür. O, İsrail’in Doğu Kudüs ve Batı Şeria’da inşa ettiği utanç duvarına karşı 2004 yılında kurulan “Duvar Karşıtı Anarşistler” grubunun üyelerinden biri. Pollak, büyük ölçüde boykotu destekliyor ve içinde bulunduğu hareket de İsrail karşıtı boykot hareketini destekleyen kilit bir örgütlenme olarak görülüyor. Bu nedenle İsrail sağı onu ihanet ve İsrail devletinin varlığını reddetmekle suçluyor.

Pollak olaydan sonra yaptığı basın açıklamasında, kendisini uzun süredir takip edenlerin polis olduğunu düşündüğünü sonra kendisinin bir köşeye sıkıştırılıp küfredildiğini ve bıçaklamaya başladıklarını anlattı.

Yeni yerleşim yerlerinin yapılmasına yönelik protestolara destek verdiği için geçtiğimiz hafta yargılandığı davaya katılmayan aktivist Pollak hakkında yakalama emri çıkarıldı. Geçtiğimiz hafta Haaretz gazetesinde “Gitmeyeceğim” başlıklı bir makalesi yayınlanan Pollak, yeni yerleşim birimlerini engellemeye çalışacağını söyledi. Pollak, hakkındaki davalara rağmen duvar ve yerleşim karşıtı eylemlere her hafta katılıyor.

Pollak, İsrail askerlerine taş atmak gibi şiddet eylemleri de içeren çeşitli gösterilere katılmakla suçlanıyor.

Ajanslar