Yeni Zelanda’da 2019'da Nur Camisi'ne düzenlenen terör saldırısının faili temyize gitti
Yeni Zelanda’da 2019 yılında Nur Camisi’ne düzenlediği terör saldırısıyla 51 kişinin şehadetine neden olan saldırgan, hakkında verilen kararı temyize götürdü.
Yeni Zelanda Temyiz Mahkemesi, saldırgan Brenton Tarrant’ın geçen hafta temyiz başvurusu yaptığını doğruladı.
Mahkeme tarafından, Tarrant’ın başvurusu üzerine duruşmanın ne zaman görüleceğine ilişkin bir tarih bildirilmedi.
Saldırıda 9 kurşunun vücudunun çeşitli yerlerine isabet etmesiyle ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan ve çok sayıda ameliyat geçiren Temel Ataçocuğu, saldırganın temyiz başvurusu yaparak “dikkat çekmeye çalıştığını” belirtti.
Ataçocuğu, “Ona şunu söylemek istiyorum; Büyü, adam ol ve sessizce hapishanede öl çünkü senin hak ettiğin bu.” ifadesini kullandı.
Olay
Terör saldırısını gerçekleştirmek için Yeni Zelanda’nın Dunedin kentinde kiraladığı eve yerleşen ve buradaki poligonlarda atış talimi yaptığı ortaya çıkan Avustralyalı terörist Brenton Tarrant, Christchurch şehrindeki iki camide namaz kılan Müslümanlara otomatik silahlarla saldırmıştı.
Nur ve Linwood camilerinde 15 Mart 2019’da cuma namazının kılındığı sırada düzenlenen saldırıda, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 51 kişi hayatını kaybetmiş, 2'si Türk vatandaşı 49 kişi yaralanmıştı.
Kanlı saldırıyı sosyal medya hesabından canlı yayınlayan ve beyaz ırkın üstünlüğünü savunan aşırı sağcı terörist, saldırıdan hemen sonra polis tarafından yakalanmıştı.
Terörist ömür boyu hapse mahkum edildi
Tarrant, 27 Ağustos 2020’da çıktığı Christchurch Yüksek Mahkemesinde, 51 cinayet, 40 ayrı cinayete teşebbüs ve bir terör suçundan hüküm giyerek şartlı tahliye olmaksızın müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.
Tarrant, hakkındaki suçlamaların tamamını kabul etmişti.
Terör saldırısına sert tepki veren ve teröristin ismini hiç kullanmayan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırıyı ‘‘Bugün Yeni Zelanda’nın en karanlık günlerinden biri’’ sözleriyle tanımlamıştı.
Bir sonraki cuma namazı ezanının devlet televizyonundan canlı okunmasını sağlayarak ülkedeki Müslümanlara destek veren Ardern liderliğindeki İşçi Partisi hükümeti, ülkedeki yarı otomatik askeri silahların yasaklanmasını sağlayan yasa çıkartmıştı.