'Yemenli kadınlar, benzeri görülmemiş yaşam koşullarıyla mücadele ediyor'

Uluslararası ve yerel raporlarda, yaklaşık 6 yıldır ülkeyi kasıp kavuran savaşta 528 kadının hayatını kaybettiği, 805'inin yaralandığı ve pek çoğunun 4 binden fazla ihlale maruz kaldığına yer veriliyor.

'Yemenli kadınlar, benzeri görülmemiş yaşam koşullarıyla mücadele ediyor'

Tüm dünyada Birleşmiş Milletler'in (BM) uluslararası bir gün olarak ilan ettiği kadınlar günü kutlanırken, Yemen'de 2015 yılından bu yana süren savaş nedeniyle kadınlar mağdur bir hayat yaşamaya devam ediyor.

Tüm bunların yanı sıra yeni kurulan Yemen hükümetinde ya da uluslararası müzakerelerde kadınlara yer verilmemesi de sosyal ve siyasi anlamda yaşadıkları dışlanmışlığı gözler önüne seriyor.

"Yemenli kadınlar, benzeri görülmemiş yaşam koşullarıyla mücadele ediyor"

Ülkedeki hemcinslerinin içinde bulunduğu durumu anlatan Yemenli yazar İftihar Abduh, "Tüm dünya kadınlar gününü kutlarken Yemenli kadınlar, daha önce benzeri görülmemiş yaşam koşullarıyla mücadele ediyor. Birçok Yemenli kadın, evlerini terk etmek zorunda kaldı, rastgele düşen bombalar yüzünden sevdiklerini kaybetti, çocuklarına yedirecek bir lokma ekmek bulamadı." dedi.

Abduh, tüm taraflara, savaşın acılarından kurtulmaktan başka bir şey dilemeyen kadınların hak ve hukukuna saygılı olma çağrısında bulundu.

Cenevre merkezli İnsan Hakları ve Özgürlükleri Örgütü (SAM) tarafından dün yayımlanan raporda, Yemen'de savaşın başladığı 2015 yılından 2020 yılı sonuna kadar kadınlara yönelik 4 binden fazla ihlal gerçekleştirildiği, bunlar arasında "savaş ve insanlık suçlarının" bulunduğu kaydedildi.

Söz konusu ihlallerin, "öldürme, yaralama, keyfi tutuklama, zorla kaybetme, işkence, seyahat yasağı, göçe mecbur etme" şeklinde sıralandığı raporda, sadece Marib kentindeki kamplarda 900'den fazla kadın göçmen olduğu aktarıldı.

AA