Yemen'de Suudi Arabistan ile BAE destekli Güney Geçiş Konseyi arasında gerilim artıyor

Yemen'de hayata geçirilemeyen Riyad Anlaşması sonrasında Suudi Arabistan ve Güney Geçiş Konseyi arasında artan gerilim, ülkedeki çözümsüzlüğü derinleştiriyor.

Yemen'de Suudi Arabistan ile BAE destekli Güney Geçiş Konseyi arasında gerilim artıyor

Ülkenin güneyindeki anlaşmazlığı gidermek için Suudi Arabistan'ın öncülük ettiği Riyad Anlaşması sonuçsuz kalmıştı. Bunun üzerine gerginlik Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi arasında bir anlaşmazlığa dönüştü. Anlaşmazlık ise karşılıklı suçlamalarla büyümeye devam ederken, bölgedeki siyasi belirsizlik de artıyor.

Güney Geçiş Konseyi Başkanı'na yakın bir gazeteci olan Salah bin Lağber, isim vermeden Suudi Arabistan'ı on yıllarca sürecek krizleri ateşlemek ve bölgeyi yönetmek için karanlık bir plan yürütmekle suçladı.

Gazeteci, havaalanının yanı sıra limanın da biri Müslüman Kardeşler'den diğeri Husilerden iki komutanın kontrolüne verilmek istendiğini iddia etti.

Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed el-Cabir, bu iddialara cevap vererek Twitter hesabından 14 Mart tarihinde yaptığı paylaşımda isim vermeden bazı kimseleri Yemen'i dışarıdan karıştırmakla itham etti.

Havalimanı'nın Güney Geçiş Konseyi'nden Suudi güçlerinin denetimine geçeceği iddialarına bu şekilde cevap veren Al Cabir'in mesajı sükuneti sağlamaya yetmedi.

Yerel medyaya konuşan Güney Geçiş Konseyi Şahinler Tugayı komutanı Abdu Nasır el-Azraki, Aden'de kaosa izin vermeyeceklerini söyleyerek, Arap Koalisyonu'ndan anlaşmadan doğan taahhütlerini yerine getirmesini ve uluslararası anlaşmalara saygı duymasını istedi.

Güney Geçiş Konseyi Dış İlişkiler Sorumlusu Ayderus Nasır en-Nakib de Suudi Arabistan'a mesaj vererek, ortaklarına saygı duyduklarını, ancak "üstünlük taslanmasını ve görmezden gelinme siyasetini" kabul etmeyeceklerini belirtti.

Nakib, "Sizinle iş birliğimiz ortak bir zeminde yürüyor. Aramızda amir-memur ilişkisi yok." ifadelerini kullanarak Suudi Arabistan'dan talimat almayacaklarını vurguladı.

Suudi Arabistan'ı Güney Geçiş Konseyi'yle olan ilişkilerinde dikkatli olması yönünde uyaran Nakib, "Eğer Suudi Arabistan Güneylilere 'Sizi kurtardık' şeklinde davranırsa büyük zorluklarla karşılaşır." tespitini yaptı

AA