Yapıcıoğlu: Anayasanın değişmesi için partilerin kırmızı çizgilerini bir kenara bırakmaları gerekir

Partisinin ilçe kongresinden sonra Kızıltepe'de halkla buluşan, esnaf, STK temsilcileri, basın mensupları ve köylülerle bir araya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, ziyaretlerin ardından gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde köy ve mahallelerde halk ve STK temsilcileriyle bir dizi temaslarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, İLKHA mikrofonlarına açıklamalarda bulundu. 

Yapıcıoğlu, anayasa için sadece bir partinin teklifinin yetmeyeceğini belirterek tüm partilerin bir masada oturması ve kırmızı çizgilerini bir kenara bırakarak herkesi kapsayacak bir anayasayı ortaya çıkarmaları gerektiğini söyledi.

Yapıcıoğlu: Anayasanın değişmesi için partilerin kırmızı çizgilerini bir kenara bırakmaları gerekir
2 gündür bulunduğu Kızıltepe ilçesi ve bölge halkının sorunlarını da dile getiren Yapıcıoğlu, başta elektrik, fahiş kira fiyatları, uyuşturucu ve tarım gibi önemli konularda yaşanan sıkıntılara değinerek ellerinden geldiği kadar sorunların çözümüne yardımcı olacaklarını belirtti. 

Yapıcıoğlu: Anayasanın değişmesi için partilerin kırmızı çizgilerini bir kenara bırakmaları gerekir

"Sorunların temelinde 12 Eylül Cunta Anayasası yatmaktadır" 

Türkiye'deki birçok sorunun ana temelinde 12 Eylül Cunta Anayasasının yattığını belirten Yapıcıoğlu, "1 Ekim'de yani takriben 1 ay sonra Meclis açılacak. Meclis açıldığında biz kendi başımıza ya da bir parti tek başına 'Anayasanın değişmesi ya da düzenlenmesi' için başvuru yapamayız. Komisyonlardan geçmesi gerekir. Bizim anayasa için çağrımız şudur; Meclis'te ne kadar parti varsa hatta Meclis'te temsiliyeti olmayan partiler dahil bir masada toplanmalı ve beraberce bu meseleyi nasıl çözeceğimizi konuşmalıyız. Beraber bir metin hazırlamamız lazım. Memleketimizin birçok sorunu var. Bu sorunların çoğunun temelinde de 12 Eylül Cunta Anayasası yatmaktadır. Sadece bazı maddelerinin değil baştan sona değişmesi gereken bir anayasa var. Birçok parti bu durumu dile getiriyor. Tabi ki her partinin istek ve arzuları birbirinden farklıdır. Bu farklılıkların ortadan kalkması için de bir metinde birleşmemiz lazım ve bunlardan önce tüm partilerin bir araya gelmesi ve bir masada toplanması lazım. Bizim isteğimiz ve söylemimiz bu şekilde. Benim inancıma göre de böyle bir durum mümkündür. Tabi bunun için öncelikle bütün partilerin kırmızı çizgilerini bir kenara bıraktıktan sonra masaya oturmalılar." şeklinde konuştu. 

"Seçim olsa da olmasa da inşallah milletimizin yanında olacağız" 

Vatandaşın en büyük şikayetlerinden birinin siyasetçiler olduğunu belirten Yapıcıoğlu, her türlü yardımı yapmak ve milletin yanında olmak için bugün Kızıltepe'de olduklarını belirtti.

Yapıcıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"2 gündür buradayız. Dün Kızıltepe 4. Olağan Kongremiz için geldik. Kongreden sonra ise hem merkez hem de köydeki hemşerilerimizle oturduk, sorunlarını sorduk, dertlerini dinledik. Hem kongrede hem de gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde sorunlar üzerine fikirlerimizi belirttik. Tüm sorunların başında seçimden önce de sonra da bunun hakkında çok şey duyduk. Siyasetçilerden en büyük şikayet genelde 'işleri düşünce geliyorlar, sonra göremiyoruz' oluyor. Bizler; seçim olsa da olmasa da inşallah milletimizin yanında olacağız, dert ve sorunlarını dinleyeceğiz ve ne talepleri varsa imkanlar dahilinde onlara yardımcı olup dertlerine derman olacağız. Kongreden sonra milletimizin yanına gelip dertlerini dinlemek ve çözümler bulmaya çalışmak bizim için bir görevdi. Bizlere çok uzun bir listeyi dolduracak sorunlar söylendi ancak birinci sorun elektrik sorunudur. İkincisiyse burada yüksek bir mısır ekim oranı var. Bu sene Ofis, mısırı 6 TL'den alacağını söyledi ancak çiftçiler buna razı değiller. Bölgemizde mısırın maliyeti bugün 6 TL'den yüksektir. Eğer bu şekilde olursa mısır eken ve biçenler zarar edecekler hatta belki de elektrik parasını dahi çıkaramayacaklardır." 

Yapıcıoğlu: Anayasanın değişmesi için partilerin kırmızı çizgilerini bir kenara bırakmaları gerekir

"Gençlerimiz uyuşturucu illeti yüzünden insanlıktan çıkıyor" 

Bölgedeki en büyük sorunlardan birinin uyuşturucu kullanımının artması olduğuna dikkat çeken Yapıcıoğlu, "Bölgemizdeki bir diğer sorun ise ne yazık ki uyuşturucu sorunudur. Belki de insanlar bu acı ve elem evine girmediği için haberdar değiller fakat şunu söyleyebiliriz ki gittikçe insanlar arasında yayılıyor. Gençlerimiz bu illet yüzünden insanlıktan çıkıyorlar. Bu da çözüm bekleyen başlıca sorunlardan biridir."

"Kira fiyatları öyle bir seviyeye gelmiş ki maaşın tümü kirayı kurtarmıyor"

Halktan dinledikleri sorunlardan bir diğerinin de fahiş şekilde artan kira fiyatları ve bulunamayan ev sorunu olduğunu dile getiren Yapıcıoğlu, "Şimdi okullar açılıyor. Üniversite öğrencileri gidip yerlerine yerleşecekler. Lakin özellikle büyük şehirlerde ev kiraları o kadar yükselmiş ki belki de maddi durumu iyi olmayan ve üniversiteye gitmeye hak kazanan öğrenciler belki de gidemeyecekler. Depremden sonra evlerin sayısında düşüş yaşandığı için birçok insan ev arıyor. Hatta o kadar yüksek bir seviyeye gelmiş ki insanların maaşlarının hepsi kirayı kurtarmıyor. Bazı köylerin eksikleri üzerinden şikayetleri bulunmakta. Bazıları yol, bazıları sağlık ocağı yapılmasını istiyor. Bunların hepsini yanımızda not aldık ve çözümleri için elimizden geldiğince de çalışacağız." dedi.

İLKHA