Yabancı üslerin hedef alınması sonrasında Kenya alarma geçti

Kenya’daki batı askeri üsleri, günlerdir saldırı girişimlerine maruz kalıyor. Bu durum, güvenlik makamlarını alarma geçirdi.

Yabancı üslerin hedef alınması sonrasında Kenya alarma geçti

Kenya’daki batı askeri üsleri, günlerdir saldırı girişimlerine maruz kalıyor. Bu durum, güvenlik makamlarını alarma geçirdi. Polis raporuna göre Kenya polisi, ülkenin merkezinde İngiliz askeri üssüne girmeye çalışan ve militan olduklarından şüphelenilen 3 kişiyi gözaltına aldı. Söz konusu 3 şüpheli, geçtiğimiz pazar günü öğleden sonra Somali merkezli eş-Şebab Hareketi bağlı militanların Kenya’nın güneydoğusundaki Lamu bölgesinde Kenya- ABD askeri üssüne saldırı düzenlemesinden birkaç saat sonra yakalandı.

Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre raporda, “Polis memurları, günün erken saatlerinde zorla İngiliz ordusu üssüne girmeye çalışan 3 şüpheli militanı, üsse girmeden gözaltına almayı başardı” denildi. Polisin, şüphelileri kontrol kameraları aracılığıyla tespit ettiği ve Nanyuki şehrinde gözaltına aldığı belirtildi.

Somali merkezli eş-Şebab savaşçılarının geçen pazar günü Somali sınırı yakınlarında yer alan Lamu bölgesindeki ABD- Kenya askeri üssüne saldırı düzenlemesinden sonra Kenya polisi, alarma geçti. Söz konusu saldırıda biri asker ve ikisi ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) çalışanı olan 3 ABD’li öldü ve bazı uçaklar da kullanılmaz hale geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, Kasım ayında yayınlanan bir raporda, hareketin, Haziran- Temmuz 2019 tarihleri arasında Kenya- Somali sınırı boyunca, patlayıcı madde ve farklı saldırı yöntemleri kullanarak çok sayıda eylem düzenlediğine dikkati çekti.

Merkezi Almanya’nın Stuttgart şehrinde bulunan ABD Afrika Kuvvetleri Komutanlığı’nın (AFRICOM) internet sitesinde yayınlanan bir bildiriye göre ABD, eş-Şebab Hareketi tarafından düzenlenen eylemlerden sonra ABD ve Kenya kuvvetleri tarafından kullanılan üssün güvenliğini sağlamak için Kenya’nın Manda Körfezi’ne askeri takviyeler gönderdi.

AFP