Ürdün Kralı 1973 “Arap–israil Savaşı’nda” işgalci siyonistlerle iş birliği yapmış

Ortaya çıkan belgelere göre, Ürdün Kralı Hüseyin 1973 savaşı ve öncesinde Siyonistlerle yoğun istihbarat paylaşımı yapmış

Ürdün Kralı 1973 “Arap–israil Savaşı’nda” işgalci siyonistlerle iş birliği yapmış

İşgal rejiminin devlet arşivlerinden yeni yayımlanan belgeler, Ürdün Kralı Hüseyin'in hükümetiyle paylaştığı ilişkilerin ve temasların boyutunu daha da ortaya çıkardı; işgal devletine bazı istihbarat sızıntılarında oynadığı rol doğrulandı.

Yüzbinlerce sayfa ve yeni sansürsüz bilgiler içeren 3.500 dosya, Siyonistlerin sözde Devlet Arşivleri tarafından geçen hafta, İşgalciler ile çevresindeki Araplar arasında 1973'te Ekim veya Ramazan Savaşı olarak da bilinen Yom Kippur Savaşı'nın 50. yıldönümünden kısa bir süre önce yayınlandı. Belgeler o zamanın Başbakanlık Bürosu başkanı Eli Mizrahi'nin günlüğünden oluşuyor.

Daha önce bilinen belgelerde çığır açıcı keşifler veya önemli açıklamalar bulunmamasına rağmen, Mizrahi'nin günlüğünün o dönemde Ürdün'ün hükümdarı Kral Hüseyin ve onun Siyonist yetkilileri ve istihbaratıyla olan bağlantısı hakkında hassas bilgiler içerdiği bildirildi.

Böyle bir rivayet, savaşın başlamasından sadece birkaç gün önce, 25 Eylül 1973'te katil İşgalci Başbakanı Golda Meir ile Kral Hüseyin'in başkent Tel Aviv dışındaki bir MOSSAD tesisinde yaptığı görüşmeye atıfta bulunuyor. Bu toplantının, Suriye'nin işgal altındaki Golan Tepelerini geri almak için başka bir savaş başlatma planlarına ilişkin istihbaratın İşgalcilere açıklanması amacıyla Hüseyin'in acil talebi üzerine toplantının yapıldığı belgelerde yer alıyor.

Mizrahi, belgelerde kimliğini gizlemek amacıyla Ürdün Kralı'ndan "Lift" kod adıyla ve "o" diye bahsediyor. 25 Eylül günü günlüğünde Mizrahi şu anıları anlatıyor: "Lift, görüşme sırasında bize, çok hassas bir kaynaktan, Suriye operasyonuna ilişkin tüm hazırlık ve planlamanın tamamlandığı ve birliklerin iki gündür görev başında olduğu yönünde bilgi verildiğini söyledi."

Eli Mizrahi Bu hazırlıkların "eğitim tatbikatları" olarak gizlendiğini ancak daha önce alınan bilgilere göre bunların füze fırlatma pozisyonlarına yönelik hazırlıklar olduğunun açık olduğunu belirtiyor, ancak Kral Hüseyin'e Suriyelilerin Mısır ordusunun tam iş birliği olmadan saldırıp saldırmayacaklarını sorduğunda, “Arap kaynak onun buna inanmadığını söylüyor”

Bildirildiğine göre bu, Ürdünlülerin Siyonistlere savaştan önceki üç ay içinde yaptığı üçüncü uyarıydı, ancak İsrail onları yetersiz bilgiye sahip oldukları ve yeni istihbarat olmadığı gerekçesiyle görmezden gelmişti.

Kral Hüseyin'in bir diğer kod adı da 17 yaşından önce tahta geçtiği için "çocuk" anlamına gelen "Yanuka"ydı. Bu örneklerden biri İşgalcilerin sözde başbakanlığı genel müdürü Mordechai'nin çektiği bir telgrafta görülüyor. Gazit, Haziran 1973'te Siyonistlerin ABD'deki büyükelçisi Simcha Dinitz'e gönderildi.

"Yanuka ile ilgili daha fazla bilgi" başlıklı telgrafta, Hüseyin'in bir savaş durumunda Arap ordularının Ürdün topraklarına girebileceğinden nasıl endişelendiği belirtiliyordu.

Siyonistlerin haber kuruluşu Haaretz'e göre, kod adı daha önce çıkarılıp sansürlendiğinden, Kral Hüseyin'in “Lift” kimliği nihayet bu son belgelerin ve Mizrahi'nin günlüğünün tamamının yayınlanmasıyla tespit edildi ve doğrulandı.

Bu açıklamaya rağmen İşgalcilerin sözde Devlet Arşivleri, ulusal güvenlik, mahremiyet veya dış ilişkiler kaygıları nedeniyle belgelerdeki birçok bölümü çıkarmaya devam ediyor ve bunların tamamını ancak önümüzdeki 40 yıl içinde, yani Tel Aviv'in 1973 savaşının 90. yıldönümünü kutladığı dönemde ortaya çıkaracak.