UAEA: İran'ın elindeki uranyum stoku son 3 ayda 3'e katlandı

UAEA: İran'ın elindeki uranyum stoku son 3 ayda 3'e katlandı

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın son 3 ayda zenginleştirilmiş uranyum tedarikini 3 katından daha fazla arttırdığını ve şu anda elinde 1 tondan fazla uranyum stoku bulunduğunu bildirdi.

Bu seviye, 2015'te yapılan nükleer anlaşmadaki sınırların geçildiği anlamına geliyor.

UAEA'nın üye ülkelere gönderdiği gizli raporda, 19 Şubat itibarıyla İran'ın toplam zenginleştirilmiş uranyum stokunun bin 20.9 kilogram olduğunu, bu rakamın 3 Kasım 2019'daki son ölçümde 372,3 kilogram olarak kaydedildiğini aktardı.

İran'la 2015'te imzalanan anlaşma, Tahran'a 202,8 kilogramlık stok tutma izni veriyor.

Ajans, İran'ın elindeki nükleer stoku kurum gözlemcilerine deklare etmeden 3 noktada depoladığını ve burada nükleer bağlantılı faaliyetler gerçekleştirildiğini tespit ettiklerini bildirdi.

Üye ülkelere gönderilen gizli mektupta Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, İran makamlarına 3 defa bilgi talebi gönderdiği ancak bunlara cevap alamadığı yer aldı.

Söz konusu mektupta, İranlı yetkililerden deklare edilmemiş noktalarla ilgili bilgi istendi ancak yanıtsız bırakıldı.

Trump yönetimindeki ABD, 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildiğini bildirmiş ve İran'a yönelik ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.

İran bunun üzerine, 'anlaşmadan doğan hakkı' nedeniyle kademeli olarak uranyum zenginleştirme faaliyetlerine başladığını duyurmuştu.

Euronews