Türkiye'nin Suriye'deki olası operasyonu hakkında hangi ülke ne dedi?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin Suriye'nin kuzeyine olası operasyonuna katılmayacağını açıklamasının ardından uluslararası kamuoyu da harekat hakkında tavrını ortaya koymaya başladı.

Türkiye'nin Suriye'deki olası operasyonu hakkında hangi ülke ne dedi?

Bölgedeki diğer önemli bir aktör Rusya'dan operasyon konusunda ilk açıklama Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov tarafından yapıldı.

Rusya: "Suriye’nin toprak bütünlüğü başlangıç noktası olmalı"

"Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamaya yönelik eylemlerini biliyoruz ve kabul ediyoruz." diyen Peskov, Suriye krizinin çözümünde ve diğer sorunlarda Suriye’nin toprak bütünlüğünün 'başlangıç' noktası olduğunun da altını çizdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugünlerde Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine askeri operasyonunu görüşmediğini bildiren Peskov, “Rusya ve Türkiye arasında askeri ve istihbarat konusunda temaslar yoğun ve düzenli bir özellik taşıyor.” şeklinde konuştu.

İran: "Suriye'deki tansiyonun düşmesi için Adana Mutabakatı'nı uygulamaya hazırız"

Türkiye'nin Suriye'deki olası harekatı hakkında İran'dan ilk açıklama Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'ten geldi. Dışişleri Bakanı Twitter'dan paylaştığı mesajlarında Amerika Birleşik Devletleri'nin Suriye'de "yeri olmayan bir işgalci" olduğunu belirtti.

Zarif ayrıca Türkiye ile Suriye arasındaki Adana Mutabakatı'nın bölgedeki tansiyonun düşürülmesi için uygulanmasına hazır olduklarını da dile getirdi.

16 Eylül'de Rusya ile birlikte Ankara'da İdlib zirvesinde bir araya gelen İran, ABD'nin bölgedeki askeri varlığından duyduğu endişeyi belirtmişti.

Türkiye ile Suriye arasında 1998 yılında imzalanan 'Adana Mutabakatı' PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yakalanması için atılan bir adımdı.

AB: "Çözüm askeri yollardan geçmiyor"

Operasyonu yakından takip eden Avrupa kanadından ise ilk açıklama Avrupa Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic'ten geldi. Siyasi bir çözüme odaklanılması gerektiğini söyleyen sözcü, "Türkiye'nin meşru kaygılarını kabul ediyoruz ancak Avrupa Birliği'nin daha önce belirttiği gibi bu çatışmaya kalıcı çözüm askeri yollarla sağlanamayacak." ifadelerini kullandı.

Suriye devletinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlı kalmayı sürdürdüklerini belirten Avrupa Komisyonu Sözcüsü, şu ana kadar desteklenen siyasi çabaların boşa çıkmasından endişelenildiğini dile getirdi.

Almanya: "Böylesi bir müdahale insani ve güvenlik politikaları üzerinde olumsuz sonuçlar doğurur"

Operasyon hakkındaki endişelerini dile getiren Almanya tarafındaysa Suriye'deki duruma dikkat çekildi. Başbakanlık sözcüsü Ulrike Demmer, savaş nedeniyle yerle bir olmuş Suriye'nin 'tek taraflı bir askeri operasyon" sonrasında daha da istikrarsız bir hale geleceğini ifade etti. Berlin ayıca insani ve güvenlik politikaları üzerinde de böylesi bir müdahalenin olumsuz sonuçları alacağını açıkladı.

Fransa: "Türkiye'nin harekatı IŞİD ile mücadeleyi etkilememeli"

Fransa ise IŞİD'e karşı mücadeleyi zedeleyebilecek tek taraflı her tür faaliyetten Türkiye'nin kaçınması çağrısında bulundu.

Fransız Dışişleri Bakanlığı ayrıca Kuzey Suriye'de yabancı uyrukluların da aralarında bulunduğu tutuklu savaşçıların suçu işledikleri yerde yargılanmaları gerektiğini belirtti. Bakanlık, Avrupalı ülkelerin şu ana kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin bu yönde yaptığı başvurularını kabul etmediğinin altını çizdi.

BM: "Ankara ile çok yakın koordinasyona hazırız"

Türkiye'nin gerekli güvenceleri verdiğini belirten Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı Panos Moumtzis ise olası harekat ile ilgili olarak Türkiye ile "çok yakın koordinasyona" hazır olduklarını dile getirdi.

Euronews