Türkiye ve Katar anlaştı, Afganistan'dan onay bekleniyor

Türkiye ve Katar, Kabil Uluslararası Havalimanı'nda güvenliğin sağlanması konusunda anlaşmaya vardı. Konuyla ilgili nihai karar için ise Afganistan İslam Emirliği’nden bir heyetin, önümüzdeki hafta Doha'da olacağı açıklandı.

Türkiye ve Katar anlaştı, Afganistan'dan onay bekleniyor

Diplomatik kaynaklara dayandırılan haberlere göre, Türkiye ve Katar’ın, Afganistan İslam Emirliği  ile devam eden müzakerelerde görevi almaları halinde Kabil Uluslararası Havalimanı'nda güvenliğin sağlanması konusunda anlaşmaya vardığı belirtildi.

Taliban'ın Ağustos ayında Afganistan'da yönetimi kontrol altına almasının ardından Türkiye, güvenlik taleplerinin karşılanması koşuluyla, Kabil Uluslararası Havaalanını Katar ile birlikte işletmeye açık olduğunu söylemişti.

Diplomatik kaynaklar, Ankara ve Doha'nın havaalanı misyonu için bir güvenlik çerçevesi üzerinde anlaştıklarını, ancak finansman gibi diğer konularda görüşmelerin sürdüğünü belirtmişti.

Türkiye ve Katarlı yetkililerden oluşan bir heyetin bu hafta Kabil'de konuyla ilgili görüşmelerde bulunduğu açıklanmıştı.

Söz konusu ortaklık anlaşmasının Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 7 Aralık'taki Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite Yedinci Toplantısı için Doha'da bulunduğu sırada yapıldığı aktarıldı.

Katar ve Türkiye arasındaki anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için, Afganistan hükümetinin onayı gerekirken, Türkiye ve Katarlı yetkililerden oluşan ortak heyetin, havaalanının işletilmesine ilişkin anlaşmayı Afganistan İslam Emirliği yetkilileriyle görüşeceği; Afganistan tarafının talep ve beklentileri hakkında bilgi alacağı kaydedildi.

Katar medyasında yer alan habere göre ise, havalimanının işletilmesi ve yönetimi konusunda ki nihai karar için, Afganistan İslam Emirliği’nden bir heyetin önümüzdeki hafta Doha'da olacağı ve yapılacak görüşmelerde somut bir karar alınmasının beklendiği belirtildi.

Konuya ilişkin, Türkiye ve Katar tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Öte yandan, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri'nin de havaalanını işler halde tutmak için Afganistan İslam Emirliği ile görüştüğü belirtilmişti.