Tunus Savunma Bakanı'ndan 'darbe girişimi' iddiası

Tunus Savunma Bakanı Abdelkerim ez-Zubeydi’nin, dün televizyonda yer alan, ‘ordunun, Temsilciler Meclisi’nin, Meclis Başkanı Muhammed Nasır’ı görevden alarak, yerine yardımcısı Abdulfettah Moro'yu atamayı hedefleyen darbe girişimini engellemek için hazır olduğuna’ ilişkin sözleri kamuoyunda yankı uyandırdı.

Tunus Savunma Bakanı'ndan 'darbe girişimi' iddiası

Tunus’ta 15 Eylül’de yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olan Tunus Savunma Bakanı Abdelkerim ez-Zubeydi’nin, dün televizyonda yer alan, ‘ordunun, Temsilciler Meclisi’nin, Meclis Başkanı Muhammed Nasır’ı görevden alarak, yerine yardımcısı Abdulfettah Moro'yu atamayı hedefleyen darbe girişimini engellemek için hazır olduğuna’ ilişkin sözleri kamuoyunda yankı uyandırdı.

Bu sözler, Tunus’da 27 Haziran’da yaşanan ve ‘Kara Perşembe’ olarak adlandırılan olayları hatırlattı.

Tunus Cumhurbaşkanı Baci Kaid es-Sibsi’nin askeri hastaneye kaldırıldığı dönemde, Tunus'ta biri başkent merkezinde olmak üzere iki canlı bomba saldırısı düzenlenmişti.

Bu dönemde Temsilciler Meclisi’nin o gün hasta olan Muhammed Nasır’ın yokluğunda meclise acil toplanması yönündeki çağrısı ile bazı milletvekillerinin cumhurbaşkanının ölümüyle ilgili konuşması mecliste yaşananlar hakkında birçok şüpheye yol açtı.

Ez-Zubeydi ayrıca, cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Başbakan Yusuf eş-Şahid’i, seçim kampanyasına 6 ay önce başlayarak, kamu hazinesinden bütçe kullanmanın yanı sıra devletin araçları ile askeri nakliye uçağını Tunus içindeki seçim propagandaları kapsamında kullanmakla suçladı.

Gazeteci Vasfi Bisile, ez-Zubeydi’nin söylediklerinin rakibi Şahid’i doğrudan etkileyeceğini söyleyerek, Savunma Bakanı ile Başbakan arasındaki anlaşmazlığın son dönemde açıkça görüldüğünü söyledi.

Siyasi analist Hişam el-Haci ise ez-Zubeydi’nin seçim kampanyasında rakibi Şahid’i hedef olarak seçmesinin, ülkede seçim savaşı yaşanacağı anlamına geldiğini söyledi.

Ajanslar