Tunus, 'diktatörlüğün' gölgesi altında erken seçime gidiyor

Tunus'ta diktatör Cumhurbaşkanı Said'in yeni Anayasa metnini, 2014 Anayasası'nın aksine tek başına imzalaması, erken seçime giden ülkede siyasi partilerin saf dışı bırakılabileceği ya da bu partilerin seçimleri boykot edebileceği şeklinde değerlendiriliyor.

Tunus, 'diktatörlüğün' gölgesi altında erken seçime gidiyor

Batı destekli Tunus Cumhurbaşkanı diktatör Kays Said'in, 25 Temmuz'da halkın büyük kesiminin boykot ettiği referandumla kabul edilen yeni Anayasa'yı 17 Ağustos'ta Kartaca Sarayı'nda tek başına imzalayarak yürürlüğe sokması, kendisini destekleyenler dahil olmak üzere siyasi partileri yok saymaya devam ettiği ve ana partilerin bile 17 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlerde ötekileştirileceği şeklinde yorumlandı.

Tunus'ta 27 Ocak 2014'te devrim anayasası imzalanırken bu durumun tam tersi yaşanmıştı. Anayasa'yı dönemin Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki, Başbakan Ali el-Ureyd ve Kurucu Meclis Başkanı Mustafa bin Cafer, 216 milletvekili ve yabancı diplomatın huzurunda imzalamıştı.

Aynı şekilde 7 Şubat 2014'te Mecliste bu münasebetle tertip edilen kutlamaya eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel başta olmak üzere yabancı devlet başkanları ve seçkin şahsiyetler katılmıştı.

Tunus diktatörü Said, devleti 'dinsiz'leştiriyor!

2014'teki bu örneğin aksine 2022 Anayasası'nın, Kartaca Sarayında düzenlenen tek kişilik imza töreniyle yürürlüğe girmesi, Said'in, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" kapsamında 17 Aralık 2022'de erken genel seçime gitmeye hazırlanan ülkede, siyasi partilerin geleceğiyle ilgili soruları gündeme getirdi.

Bazı partilerin seçimlere katılımı, seçim kanununa bağlı olacak

Cumhurbaşkanlığına bağlı eski Tunus Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Tarık el-Kahlavi konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Kahlavi, seçim kanununun mümkün olan en geniş parti tabanına açık olması yönünde uluslararası baskılar olmasına rağmen, seçimlere katılımın, eylül ayında çıkacak seçim kanununa bağlı olduğunu ve bu kanunun, Özgür Anayasa Partisi ve Nahda Hareketi gibi muhalif cephede duran bazı partilerin seçimlere katılımını engelleyecek maddeler içermesinden endişe edildiğini belirtti.

Bu partilerin de Anayasa referandumunu boykot ettiği gibi seçimleri de boykot edebileceğini söyleyen Kahlavi, "Bu durumda Mecliste yeni bir görüntü oluşacaktır ama siyasette pek bir değişiklik olmaz zira bu partiler faaliyetlerine ve Said'e muhalefet etmeye devam ederler." değerlendirmesinde bulundu.

Seçimlerle ilgili katılımcı bir yaklaşım yok

Sosyolog Hişam el-Haci ise "Said'in Anayasa metnini tek başına imzalamasının, siyasi süreci tek başına yönetmeyi istediğini ve müttefikler mantığına inanmadığını ortaya koyduğunu" ifade etti.

Seçimlerle ilgili de konuşan Haci, şunları kaydetti:

"Seçimler, şu an hükümet kanalıyla seçim kanununu hazırlama görevini üstlenen Cumhurbaşkanı'nın vizyonuna göre gerçekleşecek. Burada katılımcı bir yaklaşım ya da özellikle partiler olmak üzere bazı temel kazanımların korunacağına dair bir kanıt yok. Cumhurbaşkanı önde gelen partilerin bu seçimlerde rol oynamasına izin vermeyecek."

Haci, Said'in 25 Temmuz'dan bu yana aldığı kararları "darbe" olarak nitelendiren partilerin seçimlere katılmayacağını ve Özgür Anayasa Partisi gibi partilerin de katılımının engelleneceğini öngördü.

Sosyolog Haci bu durumda Meclisin, özellikle Cumhurbaşkanı'nın yasamayı bir işlev ve demokrasiyi de ruh olarak düşündüğünden, denetleyici otorite ve modern kurumsal yapının bir bileşeni olma rolünü kaybedeceğini sözlerine ekledi.

DİKTATÖR SAİD'İN ALDIĞI TARTIŞMALI KARARLAR

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla ülkede darbe sürecini başlatmış oldu.

Meclisin çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Said, 7 Şubat'ta da Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini duyurdu. Tunus Cumhurbaşkanlığından 12 Şubat'ta yapılan açıklamada, Yüksek Yargı Konseyini fesheden ve yerine geçici bir konsey oluşturulmasını öngören kararnamenin Said tarafından imzalandığı bildirildi.

6 Ocak'ta aralarında Nahda Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi, Merzuki, Tunus'un Kalbi Partisi Lideri Nebil el-Karvi, eski Savunma Bakanı Abdulkerim Zubeydi, eski Başbakanlardan İlyas el-Fahfah, Yusuf Şahid, Mehdi Cuma ve Hamadi el-Cibali'nin de bulunduğu 19 kişinin "seçim ihlalleri işledikleri" suçlamasıyla mahkemeye sevk edilmelerine karar verildi.

28 Mayıs'ta, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi’nin de aralarında yer aldığı 34 kişi için yurt dışına seyahat yasağı getirildi.

Tunus'ta siyasi krizi körükleyerek kaos ortamı oluşturan BAE ve batı destekli diktatör Cumhurbaşkanı Kays Said son olarak İslama karşı hazımsızlığını gözler önüne sererek devleti 'dinsiz'leştirme operasyonu başlattı. 22 Haziran 2022'de Tunus'un mevcut anayasasında bulunan "Devletin dini İslam'dır" ibaresinin diktatör Kays Said tarafından hazırlatılan yeni anayasa taslağından çıkartılacağı belirtildi.

Tunus'ta anayasa taslağının hazırlanmasından sorumlu Yeni Cumhuriyet İçin İstişare Komitesi Başkanı Sadık Beliyd, Cumhurbaşkanı Kays Said'in resmi gazetede yayımladığı anayasa taslağını kabul etmedi. Beliyd, 3 Temmuz'da yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan anayasa metni ciddi tehlikeler ve tuzaklar barındırıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

BAE ve Batı destekli Said'in aldığı bu kararlar başta Nahda Hareketi olmak üzere halkın büyük bir kesimi tarafından"darbe" olarak nitelendirilyor.