Trump 'Yüzyılın İhanetini' açıkladı: Kudüs bölünmemiş bir şekilde İşgalci İsrail'in olacak

ABD Başkanı Trump, sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İşgalci İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini açıkladı.

Trump 'Yüzyılın İhanetini' açıkladı: Kudüs bölünmemiş bir şekilde İşgalci İsrail'in olacak

Trump'ın şu ana kadarki konuşmasından notlar şöyle:

*İşgalci İsrail'in dünyanın üzerindeki bir ışık olduğunu iddia etti. Tarihteki karanlık çağların tekrarlanmasına izin vermeyeceğini söyledi.

* Mahmud Abbas'la Beytüllahim'de biraraya geldiğini, daha iyi bir hayat, potansiyellerini gerçekleştirmeleri gerektiğini düşündüğünü söyledi.

* Dönüşte çözüm için çalışmaya karar verdiğini açıkladı.

* Bu barış vizyonu geçmiştekilerden farklıdır, gerçekliğe dayanan 80 sayfalık planımız tarihe geçecektir dedi.

* Gerçekçi iki devletli çözüm ile Filistinin İşgalci İsrial'in güvenliğine tehdidi azaltılacaktır iddiasında bulundu.

* İşgalci İsrail'in ilk kez harita açıklanmasına izin verdiğini, bu cesur adım için Netanyahu'ya teşekkür etti.

* Detaylı net bir harita için komisyon kuralacağını açıkladı.

* Gelecekteki Filistin devleti kurulmasının şartları arasında terörü reddetmesi gerektiğini öne sürdü.

* Trump, Kudüs İşgalci İsrail'in bölünmemiş başkenti kalacaktır açıklaması yaptı.

* İşgalci İsrail için çok şey yaptığını en önemlisi korkunç olan İran nükleer anlaşmasından çekilmek olduğunu dile getirdi.

* Filistin için de çok iyi bir anlaşma olmasını istiyorum. Filistinliler için de çok şey yapmam lazım, yoksa adil olmazdı dedi.

* Bir daha bu kadar iyi bir ekip göremeyecekler, hepsi çok iyi anlaşma yapıcılar, karşı tarafın da iyi olmasını istiyorlar.

* Bu harita Filistin'i iki katına çıkaracak, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinde ABD büyükelçilik açacak.

* Filistin halkına sonunda refah ve mutluluk gelecek, dış yardım olmaksızın kendi başlarının çaresine bakacaklar, çok başarılı bir halk kendileri dedi.

* Sayın Abbas'a mektup gönderdim ve kendisine Filistinlilere tahsis edilen toprağın onlar için 4 yıl açık tutulacağını söylediğini belirtti.

* Bu tarihi fırsata olan yanıtınız, Filistin'in devlet olması için nasıl liderlik yaptığınızı dünyaya göstereceğini Mahmut Abbas'a söylediğini açıkladı.

* Trump,İran rejimi büyük oranda zayıflamış durumda. Kasım Süleymani'ye suikast düzenledik. Hizbullah'ın lideri ile iyi şeyler peşinde değillerdi. İsrail nefretini yaymaya çalışıyorlardı, Kudüs'ü özgürleştirmek için İsrail'le savaşmamız gerek diyorlardı, İsrail'in düşman olduğunu söyleyerek Ortadoğuyu bölmeye çalışıyoarlardı.

* Trump, şu iddiada bulundu, İslam dünyası 1948'te hata yaptı, İşgalci İsrail'i tanımak yerine saldırma hatası yaptı iddiasında bulundu.

* Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'a buraya elçilerini gönderdikleri için teşekkür ediyorum dedi.

Netanyahu şöyle konuştu:

* Ortadoğuda uzun bir yolculuğun öncesi su içeriz. Gerçekten sıradışı bir yolculuk. Donald, bugün burada olmaktan onur duyuyorum, yaptığın her şey için teşekkürler...

* Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'a buraya elçilerini görmek çok güzel, ne kadar önemli bir anda olduğumuzu gösteriyor.

* Netanyahu bu tarihi bir gün, 14 Mayıs 1948'i hatırlıyoruz, o gün Başkan Truman İşgalci İsrail devletini tanıyan ilk lider olmuştu dedi.

* Siz (Trump) de tarihimiz için önemli topraklardaki hakkımızı tanıyan ilk başkan oldunuz.

* Netanyahu, İşgalci İsrail'in kendisini savunması için Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi ve diğer yerlerde İşgalci İsrail'in egemenliğinin bulunması gerektiğini Trump tanıdığı için teşekkür etti.

* Netanyahu, (Trump'ın damadı ve baş danışmanı) Jared, bugün Yahudi halkının güvenliğinin temin edilmesine yardım ettiğin için, Yahudi devleti sana ve Trump'a sonsuz bir minnet borçludur dedi.

BBC, Sputniknews