'Tel Aviv ve Washington Lübnan'daki patlamaları koordine etti'

İşgalci İsrail'in resmi yayın kuruluşu Kan, Washington'daki yetkililerin yalanlamasına rağmen, Lübnan'da Hizbullah üyeleri ve sağlık görevlileri tarafından kullanılan kablosuz iletişim cihazlarının patlamasıyla ilgili olarak İsrail ile ABD arasında "koordinasyon" olduğunu açıkladı.

'Tel Aviv ve Washington Lübnan'daki patlamaları koordine etti'

Lübnan'da Salı ve Çarşamba günleri binlerce çağrı cihazı ve telsizin eş zamanlı olarak patlatılması sonucu 26 kişi şehid oldu, 3 bin 250'den fazla kişi yaralandı.

Kan, "Son 24 saatte İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin ile görüştü," dedi ve Gallant ile Austin arasındaki ilk görüşmenin Salı günü, Lübnan'daki çağrı cihazı patlamalarının ilk dalgasının meydana gelmesinden dakikalar önce gerçekleştiğini belirtti. "İkinci görüşme, ikinci patlama dalgasından önce yapıldı."

Çarşamba günü ABD çağrı cihazı patlamalarında rol oynadığını reddetti ve bu konuda önceden bilgisi olmadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahire'de Mısırlı mevkidaşı Badr Abdel Atty ile yaptığı basın toplantısında, "Lübnan'la ilgili olarak, ABD bu olaylardan haberdar değildi ve bu olaylara dahil olmadı." dedi.

İlgili bir bağlamda, Lübnan'daki iki patlama dalgasına aşina olan bir İsrailli kaynak Kan'a, "Bu, Hizbullah'ın takip edildiği ve avlandığı hissini yaratmak için ilk dalgayı tamamlayan bir adımdır." dedi. Kaynak, İsrail'de durumun kuzeyde büyük bir kampanyaya dönüşebileceğini düşündüklerini ekledi. "Geçtiğimiz 11 ayda görmediğimiz ölçekte bir bölgesel savaşa doğru gidiyoruz."

Kan'a göre İsrail ve Lübnan artık üçüncü bir savaşa her zamankinden daha yakın. Lübnan hükümeti ve Hizbullah, patlamaları İsrail'in gerçekleştirdiğini açıklayarak, Tel Aviv'i "şiddetli bir misilleme" ile tehdit etti.

Kaynak: Middleeastmonitor.com