'Tazminat değil kısas istiyoruz'

Sudan'ın başkenti Hartum’un güneyindeki mahallelerden birinde onlarca mezarın arasında Sudanlı Hudum, geçtiğimiz aylarda Sudan’da gerçekleşen protesto hareketleri sırasında öldürülen oğlunun mezarında dua ediyor.

'Tazminat değil kısas istiyoruz'

Hartum’un güneyindeki er-Rumeyle’de mütevazı bir evde ailesi yaşayan Muaz, geçtiğimiz Nisan ayında ailesi ile birlikte vakit geçiriyordu. Muaz’ın ofisi, oturma eylemi yapılan Hartum’daki ordu genel merkezinin yakınında yer alıyordu.

Muaz’ın annesi Hudum, AFP’ye yaptığı açıklamada, bir Nisan sabahında Muaz işine gitmek için evinden ayrıldı. İş yerine geldikten kısa süre sonra iş arkadaşı ofisin penceresinden binayı denetleyen güvenlik güçlerini video kaydına almaya başladı. Silah sesleri duyuldu ve bir mermi iş arkadaşının yanında duran Muaz’ın kalbine saplandı. 45 yaşındaki Muaz orada hayatını kaybetti.

Muaz’ın ailesi ve onun gibi onlarca aile, 3 dönem başkanlık yapan Ömer el-Beşir’in 11 Nisan’da devrildiği Sudan devrimi için ağır bedeller ödedi. Muaz’ın ailesi şimdi adalet istiyor.

Muaz’ın ailesi soruşturma açılmasını ve katile kısas uygulanmasını talep ediyor. Fakat Hadum, mahkemeye gitme umudunu ve güvenlik istihbaratının soruşturmasının çok zayıf olduğunu söylüyor.

Yıkılan bir binanın yanında duran 3 yaşlarındaki Ahmed ve Yasir ellerinde Sudan bayrakları taşıyor ve güvenlik personelinin geçişi sırasında ebeveynlerinin söylediği ‘Kana kan istiyoruz, diyetini istemiyoruz’ (Yani biz intikam istiyoruz, tazminat istemiyoruz) sloganlarını tekrar ediyordu. Bu sloganlar, protestocuların öldürülmesinden sorumlu olanların yargılanması için protestocular tarafından söyleniyor. Ahmed ve Yasir’in 25 yaşındaki amcası Ali, 3 Haziran’da polis merkezinin dışında arkalarından vurularak öldürüldü. Ali, el-Beşir’in devrilmesinin ardından sivil bir hükümet talep etmek için binlerce Sudanlının katılımıyla düzenlenen oturma eylemlerine katılıyordu.

AFP