Suudilerin İngiliz medyası üzerindeki gizli hisseleri

İngiliz mahkemesinde Suudi Arabistan’ın İngiliz medyasının üzerindeki etkisinin artık ulusal güvenlik meselesi haline geldiği açıklandı.

Suudilerin İngiliz medyası üzerindeki gizli hisseleri

İngiliz mahkemesinde Suudi Arabistan’ın İngiliz medyasının üzerindeki etkisinin artık ulusal güvenlik meselesi haline geldiği açıklandı. Hükümetin resmi yetkilisi David Scannel sözlerinin devamında Suudi Kraliyetinin İngiliz gazetelerindeki hissedarlığının alışılmadık, kompleks ve gizli anlaşmalar ile yazı işlerini etkisi altına alıp ulusal güvenliğe karışabileceğini söyledi.

Uyarılar Suudi Arabistan’ın ‘The Evening Standard’ ve ‘The İndependent’ adlı gazetelerinde hisse satın almasının sonucunda kurulan itiraz mahkemesinde dile getirildi. İki gazetenin de sahibi Rus milyarder Evgeny Lebedev tarafından Suudi işadamına ait off-shore şirketlerine 2017 ve 2018’de yüzde otuzluk pay satılmış. İki gazete de bu şirketlerin asıl sahibin kim olduğundan emin değiller.

Bu satış işlemi, asıl kimliğini gizlemek amacıyla Cayman Adalarında bulunan off-shore şirketinin şaibeliğinden ötürü, şubat ayında rapor edildi. Şirketin büyük hissedarının Kraliyetin devlet bankası ve veliaht prens Muhammed bin Selman ile yakın ilişkide olduğu belirtildi.

Scannel mahkemeye Kraliyetin muhtemelen ülkenin iki büyük gazetesinin yapacağı haberler üzerinde etki yaratıp ulusal güvenliğe karışabileceğini anlatarak uyarıda bulundu. Lebedev’e yönetilen satış işlemlerine dair sorular yanıtsız kalınca kaygılar daha da arttı.

Scannel şirketin Cayman Adalarında kurulmasının asıl sebebinin gazetenin asıl sahiplerinin kimliğini gizlemek amaçlı olduğunu tahmin ediyor. “Bu posta kutusu şirketlerinin kurulma amaçlarının alıcıların kimliklerine gizlemek amaçlı olduğu açıktır” dedi Scannel.

The Guardian’ın haberine göre iki gazetenin de avukatları alıcıların gerçek kimlikleri hakkında sorulan soruları cevaplamaktan kaçındılar. The British Daily gazetesi ise Lebedev’in Kraliyet ile yakın ilişkide olduğunu ve The İndependent editörünün (Christian Broughton) Suudi Arabistan’ın başkentine gidip işadamları ile tanıştığını aktardı.

Gazetenin satımından önce The İndependent gazetesi Suudi medyası ile işbirliği yapıp Arapça, Türkçe, Farsça ve Urduca olmak üzere dört yeni dilde haber yayınlamaya başladı.

Ruhullah Güneş / Habernas Çeviri