Suudiler Kuala Lumpur Zirvesi'nden rahatsız

İslam dünyasındaki imajını her geçen gün kaybeden Amerikan kuklası Suudi Arabistan, Kuala Lumpur Zirvesi'nden rahatsız oldu.

Suudiler Kuala Lumpur Zirvesi'nden rahatsız

İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dışında Müslümanları ilgilendiren konuların konuşulması amacıyla düzenlenen toplantı ve zirvelere karşı olduklarını dile getirdi.  Yusuf bin Ahmed el-Useymin, bu minvaldeki toplantılara yönelik çağrıların ilk defa yapıldığını ve bunun uluslararası toplumun önünde Müslümanları güçsüz kılacağını iddia etti. Useymin, İslam İşbirliği Teşkilatı dışında zirve veya toplantı düzenlemenin İslam ümmetinin yararına olmadığının öne sürdü.

Useymin'in açıklamaları Kuala Lumpur Zirvesi’nin yapıldığı bir zamanda geldi. Zirveye Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani katıldı. Bu zirve "Mini İslam Zirvesi" olarak adlandırıldı. Zirveye katılması beklenen Pakistan Başbakanı İmran Han son anda vazgeçti.

Suudi ve yandaşları söz konusu zirveyi İslam İşbirliği Teşkilatı’nın faaliyetlerini baltalama çabası olarak değerlendirdi. Kuala Lumpur Zirvesi, İslam ümmetinin hiçbir sorununa hizmet etmeyeceğini iddia ettiler.

İşgalci İsrail'in dışişleri bakanı ile gizli görüşmeler yapmasıyla tanınan Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife, “Kral Salman bin Abdülaziz Malezya Başbakanı'na ortak İslami eylemlerin İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında yapılması gerektiğinin önemini vurguladı. Hangi zirve ümmetin çıkarına, Riyad'daki İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi mi yoksa dünyanın öbür ucunda gerçekleştirilen Mini İslam Zirvesi mi?” ifadelerini kullanarak, Suudilerin yanında olduklarını belirtti.

Aawsat