Suudi ve Kuveyt, Lübnan'a yeniden büyükelçi gönderme kararı aldı

Suudi Arabistan, 5 ay önce Lübnan'dan çektiği Beyrut Büyükelçisi Velid el-Buhari'yi yeniden bu ülkeye gönderme kararı aldığını duyurdu. Suudi Arabistan'dan sonra Kuveyt Dışişleri Bakanlığı da Lübnan'a yeniden büyükelçi gönderme kararı aldığını açıkladı

Suudi ve Kuveyt, Lübnan'a yeniden büyükelçi gönderme kararı aldı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Lübnan ile Ekim 2021'de kesilen diplomatik ve ticari ilişkiler hakkında yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın Beyrut Büyükelçisi Buhari'yi yeniden Lübnan'a gönderme kararı aldığı aktarıldı.

Lübnan Başbakanı Necib Mikati'nin 21 Mart'ta Körfez ülkeleriyle ilişkilerin güçlendirilmesine ilişkin söylediği sözlere atıf yapılan açıklamada, "Lübnan Başbakanı'nın Krallık (Suudi Arabistan) ve Körfez İş Birliği Konseyi ülkeleriyle iş birliğini geliştirme konusundaki kararlığı ile Krallık ve Körfez'i etkileyen her türlü siyasi, askeri ve güvenlik faaliyetlerinin durdurulmasını teyit etmesi önemlidir." ifadeleri kullanıldı.

- Lübnan ve Körfez arasındaki kriz

Eski Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi'nin, 27 Ekim 2021'de yayımlanan bir televizyon programında, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayıcı ifadeler kullanması Lübnan ile Körfez ülkeleri arasında diplomatik krize yol açmıştı.

Bunun ardından Suudi Arabistan Lübnan'a tepki göstermiş, Lübnan büyükelçisini ülkeden göndermiş, Lübnan'da bulunan büyükelçisini de çekmişti. Suudi Arabistan'ı Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Kuveyt izlemişti.

Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, 30 Ekim 2021'de Beyrut yönetimi ile diplomatik ve ticari ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu.

Bunun üzerine Kardahi, 3 Aralık 2021'de görevinden istifa etmiş ancak buna rağmen ilişkiler düzelmemişti.