Suudi, haritadan “Filistin” ismini kaldırdı

İşgal rejimine bağlı bir düşünce kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre, Suudi rejiminin ders kitaplarında “Filistin” ismini daha önce yer alan çoğu haritadan kaldırdığı ortaya çıktı.

Suudi, haritadan “Filistin” ismini kaldırdı

Middle East Eye de geçen habere göre, işgal rejimine 'düşman' olarak atıfta bulunulması, okul müfredatının yeni baskılarında da, düşmanca dilin bariz bir şekilde yumuşatılarak değiştirildiği raporlandı. Sivil toplum kuruluşu Impact-se tarafından yürütülen çalışma, 2023-24 akademik yılında Suudi rejiminin okul ders kitaplarında son beş yılda meydana gelen değişiklikleri izledi. 2019 ile 2024 yılları arasında yayınlanan 371 ders kitabında kaldırılan, değiştirilen veya değişmeden kalan içerikler öne çıkarıldı.

SİYONİZM MÜFREDATTAN ÇIKARILDI

Çalışma, siyonizmi ırkçı bir hareket olarak tanımlayan 12. sınıf sosyal bilgiler ders kitabının 2023'ten itibaren artık öğretilmediğini, halen okutulan başka bir ders kitabında ise Filistin davasıyla ilgili bölümün kaldırıldığını ortaya çıkardı. Benzer şekilde, 10-12. sınıflar için hazırlanan coğrafya ders kitabındaki daha önce Filistin olarak adlandırılan iki haritada artık Suudi Arabistan'a sınırı olan herhangi bir ülkenin adı yer almıyor. Aynı eksiklik altıncı ve yedinci sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarında da yaşandı.

10-12. sınıflara yönelik İslami çalışmalar ve coğrafya ders kitapları da daha önce işgal rejimi yerine tarihi Filistin'i gösteren haritaları kaldırdı.  2021 yılı 10-12. sınıflar için sosyal bilgiler ders kitabında işgal rejimine "Siyonist varlık" şeklinde yapılan atıf, 2022 baskısında kaldırıldı ve Arap ve Suudilerin Filistin davasına desteğine ilişkin bir ders içeren ders kitabının tamamı 2023'te kullanımdan kaldırıldı.