Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları ortak dosyaları görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah perşembe günü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Güney Afrika'nın Cape Town kentinde görüştü.

Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları ortak dosyaları görüştü

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah perşembe günü Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Güney Afrika'nın Cape Town kentinde düzenlenen BRICS dostlar grubu bakanlar toplantısı çerçevesinde görüştü. Görüşmede, ortak kaygı taşıyan pek çok dosyaya ilişkin ikili ve çok taraflı çalışmaların pekiştirilmesi gündeme geldi.

İki bakan, iki ülke ve halklar arasındaki dostluk ve iş birliğinin boyutlarını ve bunları her alanda geliştirme yollarını gözden geçirdi. Ayrıca ‘Hızlandırılmış Büyüme, Sürdürülebilir Kalkınma ve Kapsamlı Çoğulculuk için Ortaklık’ sloganı altında düzenlenen toplantıda gündeme gelen en önemli konular da ele alındı.

Prens Faysal bin Ferhan, Riyad'ın Rusya-Ukrayna krizine siyasi bir çözüm bulmayı amaçlayan tüm bölgesel ve uluslararası çabaları destekleyen tutumunu yineledi.

Diğer yandan Suudi Dışişleri Bakanı Hintli mevkidaşı Subrahmanyam Jaishankar ve Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Grace Naledi Pandor ile ayrı ayrı bir araya geldi. Bakan, toplantı gündeminde yer alan konular hakkında kendileriyle görüş alışverişinde bulundu.

İki toplantıda Suudi Arabistan ile Hindistan ve Güney Afrika arasındaki ilişkiler ve bunları çeşitli alanlarda geliştirme ve iyileştirme yolları gözden geçirildi. Ayrıca iki ülke ve halklarının arzularını gerçekleştirmek üzere ortak kaygı taşıyan birçok bölgesel ve uluslararası meselede ikili ve çok taraflı koordinasyonun artırılması başlıkları da gündeme geldi.

Taraflar, uluslararası barış ve güvenliğin temellerinin atılması ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına yönelik katkıların arttırılmasına ilişkin ortak çabaların yoğunlaştırılmasının önemini vurguladılar.