'Suudi Arabistan, Irak üzerinden İran'la görüşüyor'

Suudi Arabistan'ın İran'a karşı mevcut politikasının başarısız olduğu sonucuna vardıktan sonra Irak'ın arabuluculuğuyla İran'la görüşme hattı açtığı iddia edildi.

'Suudi Arabistan, Irak üzerinden İran'la görüşüyor'

Lübnan merkezli Al-Akhbar Gazetesinin haberine göre, Suudi Arabistan gerginliği azaltmak ve herhangi bir çatışmayı önlemek için Tahran'la gizli bir görüşme kanalı kurmak için "bağımsız bir arabuluculuk hattı" kurduğunu açıkladı.

Gazete, Suudi Arabistan'ın İran'a karşı mevcut politikasının başarısız olduğu sonucuna vardıktan sonra Irak'ın arabuluculuğuyla bu hattı açtığını açıkladı. Gazete, Suudi Arabistan'ın talebi üzerine Irak'ın devreye girdiğini, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in de Bağdat'tan gelen bu teklife olumlu baktığını yazdı.

'Riyad, siyasi radarı dışında gerçekleşen her türlü ABD-İran diyalog turundan endişe duyup, korkuyor' ifadesi yer aldı.

Dahası, "30 Temmuz'da Tahran'ı ziyaret eden BAE askeri heyeti, güvenlik ve deniz düzenlemeleri konusunda anlaşma imzalamıştı. Aynı şekilde, Abu Dabi'nin Tahran konusunda yaptığı barışçıl açıklamaları BAE ile ilgili iç nedenleri olabilir, ancak aynı zamanda Abu Dabi, Washington ve Riyad arasındaki koordinasyon çerçevesinde hareket etmiş de olabilir." diye de ekledi.

Habernas Çeviri