Suudi aktivist hapishanede hayatını kaybetti

Suudi Arabistan'da 2013 yılından bu yana tutuklu bulunan insan hakları savunucusu Abdullah Hamid hayatını kaybetti. Suudi Arabistanlı aktivistler ölümün tıbbi ihmal sonucunda gerçekleştiğini öne sürerken, resmi makamlar açıklama yapmadı.

Suudi aktivist hapishanede hayatını kaybetti

Suudi Arabistanlı aktivistlerin oluşturduğu "Düşünce Tutukluları", Twitter hesabından yaptıkları açıklamada, "Doktor Hamid, cuma sabahı tıbbi ihmalin yol açtığı beyin felci nedeniyle yaşamını yitirdi" ifadeleri kullanıldı.

"Kasıtlı bir suikast" iddiası

Hamid'in hapishanede ölmesinin sıradan bir durum olmadığı aktarılan açıklamada, Suudi Arabistan yönetiminin komaya giren Hamid'i hastaneye nakletmeden önce birkaç saat beklettiği ve bunun "kasıtlı bir suikast olduğu" öne sürüldü.

Açıklamada, önce kalp ameliyatı (kalp kateterizasyonu) için aylarca oyalandığı, sonra da felç geçirip komaya girdiğinde saatlerce hastaneye nakledilmeden bekletildiği iddia edilen Hamid'in ölümünden Suudi Arabistan yönetiminin sorumlu olduğu ve bu suçlara sessiz kalınması durumunda daha çok tutuklunun yaşamını yitirebileceği belirtildi.

Akademisyen Ahmed Bin Raşid Bin Sayyed da Hamid'in vefatını doğrulayan bir tweet paylaştı. Sayyed paylaşımında, "2013'ten bu yana tutuklu bulunan akademisyen ve düşünür Dr. Hamid'in ölümünü öğrenmiş bulunuyorum. Cuma günü öğleyin memleketi Bureyde'nin el-Kusiy'a bölgesinde cenaze namazı kılınacaktır" ifadelerini kullandı.

Sayyed, Hamid'in 9 Nisan'da beyin felci geçirdiğini aktardı.

"Tıbbi ihmal ölümüne sebep oldu"

Öte yandan Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan ülkenin tanınmış alimlerinden Selman Avde'nin oğlu Abdullah Avde de Hamid'in ölümünü teyit eden bir paylaşımda bulundu.

"Saatlerce hücresinde beklettiler"

Avde, "Hapishanedeki kasıtlı tıbbi ihmal ölümüne sebep oldu. İlk önce kalp ameliyatını geciktirdiler ve geçirdiği beyin felci nedeniyle bayıldıktan sonra da saatlerce hücresinde beklettiler" ifadelerini kullandı.

Aktivist Said Bin Nasır Gamidi de Hamid'in ölümü hakkında sosyal medyada paylaşımda bulundu.

Gamidi, "2013'ten bu yana tutuklu bulunan büyük mücadeleci ve ünlü reformcu Dr. Abdullah Hamid vefat etti. Hamid, cuma öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Bureyde'de toprağa verilecek" ifadelerine yer verdi.

AA