Susa Şehidlerini ziyaret eden halk: Şehidlerin yolunu asla terk etmeyeceğiz!

Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Susa köyündeki camide PKK elemanları tarafından katledilen 10 Kürt Müslüman için düzenlenen anma programına katılan vatandaşlar, şehitlerin davasını sürdüreceklerini, yollarından asla ayrılmayacaklarını söyledi.

Susa Şehidlerini ziyaret eden halk: Şehidlerin yolunu asla terk etmeyeceğiz!

Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Yolaç Mahallesi'ndeki (Susa) camide katledilen 10 Kürt Müslüman'ın şehadetlerinin 32'nci yıldönümü dolayısıyla Susa-Der tarafından anma programı düzenlendi.

Düzenlenen programa katılan vatandaşlar, duygularını İLKHA mikrofonlarıyla paylaştı.

Susa'yı her ziyaret ettiklerinde acılarının bir kez daha tazelendiğini belirten vatandaşlar, ne şehitleri ne de davalarını asla unutmayacaklarını ifade etti.

"Susa, PKK'nin bölgede yaptığı zulme bir örnektir"

Ziyarete 1996 yılında da geldiğini belirten Mehmet Şirin Kiloatar, "PKK'nin bölgede yaptığı bu zulüm buradaki gibi bir örnektir ve bunun gibi yüzlercesi var. PKK 90'lı yıllarda köylerde çocuk yaşlı demeden burada camide 10 tane Müslümanı mazlumca şehid ettiler. PKK'nin bu zulmü bölgemizde devam etmiştir. Buraya gelme sebebimiz ise şehid kanlarının bereketidir. Bugün binlerce insan şehitlerin mezarlarını ve şehid oldukları camiyi ziyaret ettiler. İnşallah şehitlerin kanı Müslümanların çoğalmasına ve bilinçlenmesine vesile olacaktır." dedi.

"Allah'ın izniyle onların yolundan gideceğiz"

PKK'nin Susa katliamı sırasında henüz küçük yaşlarda olduğunu ifade eden Vedat Aydın "Katliamdan sonra devlet bir süre buraya gelişlere izin vermiyordu ve bir süre sonra izin vermeye başladılar. Bizde buraya her yıl ziyarete geliyor, şehitlerimizi anıyoruz ve davalarını unutmayacağız. Allah'ın izniyle onların yolundan gideceğiz. Allah Teâlâ onlara nasip ettiği bu şehadeti bizlere de nasip etsin. Çok mübarek bir mekânda şehid oldular. Hem camide hem de Kur'an yolunda oldukları sırada postallarıyla camiye girip zorbalıkla onları çıkardılar ve arkada duran duvarın orda onları sıraya koyup şehit ettiler. Allah Teâlâ Müslümanlara yapılan bu zulmü o zalimlere bırakmasın ve ümmete bir uyanış versin inşallah." diye konuştu.

"Yaşantıları sahabelerin hayatına benziyor"

Bedensel engeline rağmen şehitleri ziyarete geldiğini belirten Cuma Poyraz, "Muvahhit insanlar burada şehit olduğu için buraya geldik. O zaman yaşanan o vahşeti kabul etmedik ve hiçbir zaman da kabul etmiyoruz. Burada Müslümanlar sahipsiz kalmadı ve kalmayacaktır da. Bu halimle ailemle beraber buraya geldim. Çok merak ettiğim için geldim. Buraya gelip onların yaşadığı hayatı öğrendiğim vakit yaşadıklarının sahabetlerin hayatlarına benziyorlar. Ama maalesef bu bölgede hain ve mürtet örgüt kim Allah için çalışmak istese onu rahat bırakmıyordu. Allah Teâlâ onların şehadetini kabul etsin ve bizlere şehadeti nasip etsin diye dua ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Allah yolunda oldukları için şehid edildiler"

Her yıl haziran ayında Susa Şehitlerini ziyaret etmeye geldiklerini vurgulayan İhsan Taş, şöyle dedi: "Burada Yasini Şerif, Kur'an okuyor ve dua ediyoruz. Kabirleri ziyaret edip misafirlerle buluşarak şehitlerin hatıralarını yaşatıyoruz. Allah yolunda oldukları için PKK tarafından şehid edildiler. Bizler ise o şehitlere minnettarız. Allah'ın izniyle onların yolunu devam ettireceğiz ve her zaman her şeye de hazırız inşallah."

"Hainlerin bu memlekete neler çektirdiğini anlıyoruz"

Zalimlerin asla zulmünden geri durmadıklarını söyleyen Mustafa Öz, "Ergani'den ailemle beraber buraya geldim. Her sene ailemle beraber şehitlerin mezarını ziyarete geliyorum. Mezarları başında şehitlerin hayatlarını okuyup tefekkür ediyorum. Burada dua edip zalimlerin yaptığı bu zulmü de unutmuyoruz ve hainlerin bu memlekete neler çektirdiğini anlıyoruz. Burada yaşananları gelecek neslimize de anlatıyoruz ki hainleri tanısınlar. Şu anda hainlerin ellerinden bir şey gelmiyor diye durmuşlar ama bunu biliyoruz ki fırsat bulurlarsa yine o zalimliklerini yapacaklar. Bizlerde bu konuda her zaman uyanık olmamız gerekmektedir." dedi.

"Burada şehitlerimizle konuşuyoruz"

Şehid Şehmuz Bal'ın kız kardeşi olan Şükran Azizoğlu, "Kardeşim ile Şehid Osman 92'li yıllında PKK'nin zulmünden dolayı Diyarbakır'ın Bismil ilçesine hicret ettiler ve 1993 yılında devlet tarafından şehid edildiler. Şehadetlerinin 31'inci yılındayız. Her sene haziran ayında hem kardeşimin hem de susa şehitlerini ziyarete geliyoruz. Burada Fatiha, Yasin okuyor ve dua ediyoruz. Buraya gelince içimiz açılıyor ve şehitlerimizle konuşuyoruz. Bu şekilde kendimizi teselli ediyoruz." diye konuştu.

"Acımız tazeliğini koruyor"

Susa'da 4 kardeşi şehit olan Medine Toymak ise şunları söyledi:

"Buraya şehitlerimizi ziyaret etmeye geldik. Burada şehid olan Sait, Meki, Zeki ve Medeni Kardeşimdir. Dinsiz PKK ve yandaş köylüler tarafından şehid edildiler. Onları hiçbir zaman unutmuyoruz. Her sene şehadet yıl dönümlerinde buraya geldiğimizde acıları tazeliğini koruyor ve sanki yeni olmuş gibi hissediyoruz. Yaşadığımız sürece bunu unutmayacağız. Annem ve babam dertleriyle yaşadılar ve vefat ettiler. Yaşadığımız acıya karşı Allah'a teslim olmuşuz. Allah ne dilerse o olacaktır." (İLKHA)