Suriye konulu 14. Garantörler Toplantısı yarın başlayacak

Suriye konulu 14'üncü Garantörler Toplantısı'nda Esed rejiminin yoğun saldırılar düzenlediği ve ilerlediği İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki ve rejimin tıkadığı Anayasa Komitesi görüşmeleriyle ilgili son durum masaya yatırılacak.

Suriye konulu 14. Garantörler Toplantısı yarın başlayacak

Türkiye, Rusya ve İran, Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da Astana formatlı görüşmeler için 14'üncü kez bir araya gelecek.

Rus heyetinin başında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran heyetinin başında Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari bulunacak. Türkiye'yi de toplantılarda Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal temsil edecek.

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Aybek Smadiyarov haftalık basın toplantısında, tüm tarafların katılımlarını teyit ettiğini ve kente gelmeye başladığını duyurdu.

BM Suriye Özel Temsilcisi de katılacak

Smadiyarov, toplantıya Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in de katılacağını aktardı.

25 Kasım'daki açıklamasında Smadiyarov, "Toplantının gündemini, esirlerin serbest bırakılması ve kayıpların aranması dahil güven artırıcı önlemler, uluslararası bir konferans yapmak için gerekli girişimlerin tartışılması dahil olmak üzere mültecilerin evlerine dönmesi bağlamında Suriye'ye kapsamlı insani yardımın yoğunlaştırılması, Anayasa Komitesinin çalışmalarına başlaması ışığında siyasi sürecin ilerletilmesi konuları oluşturacak" demişti.

Son toplantıda İdlib gündemdeydi

1-2 Ağustos'ta düzenlenen son toplantıda, başta İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki durum olmak üzere, Suriye'nin kuzeydoğusu, Anayasa Komitesinin oluşturulmasıyla ilgili çalışmaların tamamlanması, çatışan taraflar arasında güven artırıcı önlemler, mültecilerin geri dönüşü, insani durum ve savaş sonrası yeniden yapılanma konuları ele alınmıştı.

Rejim birçok noktayı ele geçirdi

 

1 Ağustos'taki 13'üncü Astana toplantısından bu yana rejimin ele geçirdiği yerleşimler şöyle:

Han Şeyhun, Morik, Latamne, Kefer Zeyta, Kefrenbude ilçeleri, Tamenia beldesi, Latmin, Habit, Tel Meleh, Cenebira, Tel Osman, Tel As, Tel skek, Cibeyin, Sukeyik, Huveyin, Mişeyrfe, El Veyibdi, Um Elhalahil, Um Celel, Zerzur, Tel Jafar, Ketibe, Muşeyrife, Abidin, Medaya, Kefer Ain, Merden, Um Zeytun, Sabbağiye çiftliği, Hazzanat, Sikiyet, Ceysat, Hammamiyet, Lahaya, Sayad, Mığır Hunta, Mığır Hammam köyleri.

Saldırılar neticesinde yalnızca son bir haftada 25 bin sivil yerinden edilerek Türkiye sınırına doğru kaçtı.

Anayasa Komitesi görüşmelerindeki tıkanıklık

Toplantıda, Beşşar Esed rejiminin tavrı nedeniyle tıkanan Anayasa Komitesi görüşmelerinin de ele alınması bekleniyor.

Görüşmeler, 30 Ekim'de yapıcı bir havada başlamış, garantörü Rusya'nın yanı sıra ABD'nin başını çektiği "küçük grup" ismi verilen Batılı ülkelerin baskısını üzerinde hisseden rejim, olumlu mesajlar vermişti.

Rusya ve gözlemci olarak Nur Sultan'da bulunacak Birleşmiş Milletler heyetinin rejime bu konuda yeniden baskı yapacağı öngörülüyor.

AA