Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin 5'inci turunda kritik dönemece giriliyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen himayesinde 25-29 Ocak'ta gerçekleştirilecek Suriye Anayasa Komitesi 5'inci tur görüşmelerinde taraflar ilk kez anayasanın içeriğine odaklanarak yazım aşamasına geçmeyi hedefliyor.

Suriye Anayasa Komitesi görüşmelerinin 5'inci turunda kritik dönemece giriliyor

BM'nin, kimyasal silah kullanma, halkı açlığa sürükleme, tehcir, ablukaya alma, keyfi tutuklama ve işkence gibi savaş suçlarının işlendiğine dikkati çektiği iç savaşta, yüz binlerce sivil hayatını kaybetti.

Ülkedeki krizi sona erdirmeye yönelik siyasi çözüm arayışlarının en önemli halkasını ise Suriye Anayasa Komitesi görüşmeleri oluşturuyor.

Komitenin 5'inci turu, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde yarın başlayacak.

Görüşmelerin ana gündem maddesi "anayasanın temel ilkeleri" olarak belirlendi.

Toplantılara başkanlık edecek Pedersen, muhaliflerin eş başkanı Hadi el Bahra ve rejimin eş başkanı Ahmed Kuzbari ile bugün ayrı ayrı görüşecek, son hazırlıkları tamamlayacak.

Pedersen, 22 Ocak'ta düzenlediği basın toplantısında, 5'inci tur görüşmelerinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Taraflara, artık anayasayı yazmaya bir yerden başlamaları çağrısında bulunan Pedersen, Suriye iç savaşının sona erdirilmesi için de mutlak surette uluslararası iş birliği gerektiğini vurguladı.

Diğer yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Brüksel ziyaretinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 5'inci turun gündeminde mutabık kalan muhalefet ve rejimin anayasanın içeriğine gireceklerini belirtti.

Pedersen ve muhaliflerin öncelikli hedefi anayasa yazım sürecinin başlaması

Dün Cenevre'ye ulaşan Suriyeli muhaliflerin 5'inci turdaki en büyük hedefi de Suriye'nin geleceğini şekillendirecek yeni anayasanın yazımına bir an evvel başlanabilmesi.

5'inci tur toplantıları öncesi basına konuşan muhaliflerin eş başkanı Bahra, "Üzerinde konsensüs sağlanan bazı anayasal ilkelerin yazılmaya başlamasını amaçlıyoruz. Bunu deneyeceğiz." diye konuşmuştu.

Bahra, "Zaman kaybı, Suriye halkının çektiği sıkıntıların ve trajedinin daha da uzamasında ısrar edilmesi anlamına geliyor. Anayasa Komitesinin çalışmalarına devam etmesi ve başarı göstermesi, zaman çizelgesi olmadan sağlanamaz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi toplantılarında başarıya ulaşılmasının ülkedeki iç savaşı sona erdirmek için kilit öneme sahip olduğunu sık sık vurguluyor.

Gerek Pedersen gerekse muhalifler, 5'inci tur görüşmelerinde anayasanın yazım aşamasına geçilmesini hedefliyor.

Komite toplantılarının ilk turlarında sürekli zamana oynayan Esed rejiminin, bu turda anayasanın içeriğine odaklanmasında ise Rusya'nın rejime yapacağı baskı belirleyici rol oynayacak.

AA