Sürgündeki Mısır muhalefeti Sisi'yi sıkıştırıyor

Sisi'yi farklı söylemlerle köşeye sıkıştırmak isteyen Mısır muhalefeti, "insan hakları, düşünce özgürlüğü, yargı bağımsızlığı ve ülkeye yeniden demokrasinin getirilmesi" gibi argümanları sıklıkla kullanıyor.

Sürgündeki Mısır muhalefeti Sisi'yi sıkıştırıyor

Abdulfettah es-Sisi'yi farklı söylemlerle köşeye sıkıştırmak ve toplum önünde zor durumda bırakmak için zaman zaman birtakım adımlar atan Mısır muhalefeti, "insan hakları, düşünce özgürlüğü, yargı bağımsızlığı, cezaevlerindeki mahkumların yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve ülkeye yeniden demokrasinin getirilmesi" gibi argümanları sıklıkla kullanıyor.

Mısır muhalefetinin önemli isimlerinin çoğu ülke dışında yaşıyor. 30 yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesiyle başarıya ulaşan 25 Ocak Devrimi'nin önemli isimlerinden eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed el-Baradey, Yarın Partisi'nin kurucusu muhalif lider Eymen Nur ve ünlü aktivist Vail Guneym öne çıkan isimlerden bazıları.

Muhammed Nasır ve Mutez Matar ise Mısır dışındaki muhalif medyanın en etkili kilit ismi. Nasır ve Matar, stüdyoları Türkiye'de bulunan, Mısır uydusu Nilesat üzerinden yayın yapan "Mükemmilin" ve "Şark" televizyon kanallarının en fazla seyredilen programlarının sunucuları.

"Şark" televizyonu liberal muhalif lider Eymen Nur'un, "Mükemmilin" ise Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) yayın organı olarak nitelendiriliyor. Şark'ta program yapan Mutez Matar ve Mükemmilin'in program sunucusu liberal gazeteci Muhammed Nasır'ın Mısır'daki rakiplerini dahi geçtiği söyleniyor.

Söz konusu kanallar, normal zamanlarda ve gün içinde Mısır'da fazla seyredilmiyor. Ancak bu iki muhalif liberal sunucunun programları başladığında, Mısırlılar ülke kanallarının tamamında dinledikleri aynı çizgideki haber ve yorumların dışında farklı şeyler duyabilmek için bu kanallara yöneliyor.

AA