Sudanlı çiftçiler, Etiyopyalı milislerin tacizlerinin ve sınır ihlallerinin son bulmasını istiyor
Sudanlı çiftçiler, Etiyopyalı milislerin iki ülke arasında tartışmalı Faşaka bölgesinde, özellikle hasat mevsiminde yağma, adam kaçırma ve öldürme gibi ihlallerde bulunduğunu belirtiyor.
Sudanlı çiftçiler, "Şifta milisleri" adını kullanan Etiyopya güçlerinin sınırın bazı bölgelerindeki tacizleri ve ihlallerinin sona ermesini istiyor.
Sudanlı çiftçiler, Etiyopyalı milislerin iki ülke arasında tartışmalı Faşaka bölgesinde, 20 yıldan uzun süredir, özellikle hasat mevsiminde yağma, adam kaçırma ve öldürme gibi ihlallerde bulunduğunu belirtiyor.
Ülkenin doğusundaki Faşaka bölgesinin Gallabat kentinde yaşayan çiftçilerden 55 yaşındaki Ahmed Adem Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınır bölgesindeki çiftçilerin Etiyopyalı milislerce fidye amacıyla kaçırılmasından endişe ve rahatsızlık duyduklarını söyledi.
Muhammed, "20 yılı aşkındır topraklarımızda tarım yapıyorlar. Bizler çiftçilik yaparken Etiyopyalı milisler topraklarımızı gasbedip mülklerimize el koydular. Zaman zaman bazı vatandaşlarımızı da öldürüyorlar." dedi.
Taciz ve ihlallerin son bulmasını istediklerini dile getiren Muhammed, "Bizler Etiyopyalıların işlerine karışmadık. Onlar bizim komşumuz ancak bize saldırılar düzenleniyor, insanlarımız fidye karşılığında kaçırılıyor, topraklarımız gasbediliyor. Tacizler ve saldırılarla Sudanlı çiftçileri bölgeden uzaklaştırmayı hedefliyorlar. Sınır bölgesinde daha fazla güvenlik gücü ve askeri merkez istiyoruz." diye konuştu.
98 yaşındaki Sudanlı çiftçi Bahauddin Cibril, Etiyopya sınır hattındaki Şengal, Bendali, Hor Gana, Taya, Basanka, Rimeyle ve Haskenit bölgelerinde adam kaçırma olaylarının daha fazla yaşandığını ifade etti.
Etiyopyalılarla yıllardır sorunsuz yaşadıklarını belirten Cibril, "Etiyopyalıların bu bölgelerde çalışmalarına iş yapmalarına her zaman izin verdik. Şimdi hakkımızı isteyince neden bize sorun çıkarıyorlar? 1971'den beri buradayız. Etiyopyalılar ve Sudanlılar arasındaki ilişkiler güzeldi. 3 Etiyopyalı ile evlendim ve onlardan 5 kız 2 oğlum var. Ortam hiçbir zaman şu an olduğu gibi gerginleşmemişti. Bu topraklar bizim hakkımız." ifadesini kullandı.
Gallabat sınır bölgesindeki Direniş Komiteleri Başkanı Ahmed Muhammed Ali de son zamanlarda büyükbaş hayvan hırsızlığında artış yaşandığını söyledi.
Ali, "Bunu bir Sudanlı yapmaz. Hayvanlarımızı çalıp telef ediyorlar ama biz onları komşumuz olarak görüyoruz. Etiyopyalı milisler topraklarımızdan çıkarsa sorun kendiliğinden çözülür." diye konuştu.
Şifta milisleri
Sudanlı çiftçiler yıllar önce özellikle hasat mevsiminde çiftçileri taciz eden Şifta adı verilen çetelerin zamanla düzenli ve silahlı milis gücüne dönüştüğünü ifade ediyor.
Bölge sakinleri hasat mevsimi dışında da milislerin yağma, adam kaçırma, silahlı saldırı gibi faaliyetlerle köylüleri bölgeden uzaklaştırmayı amaçladığını savunuyor.
Sudan basınına göre Kasım 2020'den bu yana 6 Sudanlı çiftçi fidye için kaçırıldı.
Etiyopyalı milisler, 2015'te de 20 Sudanlıyı fidye karşılığında kaçırmıştı. Rehin alınan köylüler daha sonra serbest bırakılmıştı.
Sudan Dışişleri Bakanlığı, Şifta milislerinin 12 Ocak'ta Kurayşa bölgesindeki tarımla uğraşan Sudanlı köylülere saldırısında 5 kadın ve bir çocuğun hayatını kaybettiğini, 2 kadının ise kaybolduğunu açıklamıştı.
Sınır hattında yaşayan onlarca Sudanlı, 3 çiftçinin Etiyopyalı milislerce kaçırılmasını protesto etmek için 31 Ocak'ta Gallabat sınır kapısını kapatmıştı.
Sudan, Etiyopya hükümetini milis gruplara destek vermekle suçlarken, komşu ülke iddiaları reddediyor.
AA