Sudan'ın güneyinde şiddetlenen çatışmalar sebebiyle yeni göç dalgası başladı

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Sudan'ın güneyindeki Batı Kurdufan eyaletinde ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 3 gündür şiddetlenen çatışmalar nedeniyle birçok sivilin göç ettiğini bildirdi.

Sudan'ın güneyinde şiddetlenen çatışmalar sebebiyle yeni göç dalgası başladı

OCHA tarafından yayımlanan raporda, Sudan Silahlı Kuvvetleri ile HDK arasında Batı Kurdufan eyaletinin Babanusa kentinde 23 Ocak'ta çatışmaların yeniden şiddetlendiği bilgisi paylaşıldı.

Ordunun, Babanusa şehrinin güneyindeki HDK mevzilerini hedef aldığı hava saldırılarının, kent genelinde sivillerin büyük çaplı yerinden edilmesine yol açtığı belirtilen raporda, yerinden edilmiş kişilerin sayısına ilişkin tahminlerin henüz doğrulanmadığı kaydedildi.

Sudan Acil Durum Avukatları Komisyonu, 24 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Babanusa kenti ve çevre köylere saldıran HDK ile Sudan ordusu arasında hafif ve ağır silahlarla, savaş uçakları ve toplarla çatışmalar yaşandığını duyurmuştu.

Çatışmalarda 23 sivilin hayatını kaybettiğini belirten Komisyon, 30'dan fazla kişinin yaralandığını ve çok sayıda sivilin güvenli bölgelere kaçtığını bildirmişti.

HDK'nin, Sudan ordusunun 22'nci Piyade Tümeni Komutanlığının bulunduğu şehri kontrol etmeye çalıştığı öne sürülüyor.