Sudan’da subaylar ve askerler, Ordu ile HDK arasında karşılıklı olarak ayrılıyor

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah Abdurrahman el-Burhan dün, Hızlı Destek Kuvvetleri’nden (HDK) ayrılan çeşitli rütbelerden 33 subayı ordu saflarına geri aldı. Nisan ayı ortalarında patlak veren savaşta gerilim yükselirken iki taraftan da ayrılanların sayısı artıyor. Bazı subaylarda yakın zamanda ordudan kaçarak HDK güçlerine katılmıştı.

Sudan’da subaylar ve askerler, Ordu ile HDK arasında karşılıklı olarak ayrılıyor

Sudan Ordu Sözcüsü Nebil Abdullah, Facebook'ta yaptığı açıklamada, Burhan, HDK'den ayrılanların orduya geri getirilmesini emretti. Ordu komutanı, HDK’ya geçen tüm ordu subaylarının da, affedilmeleri ve önceki ayrıcalıklarla hizmete geri döndürülmeleri karşılığında HDK saflarından ayrılmalarını istedi.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah Abdurrahman el-Burhan dün, Hızlı Destek Kuvvetleri’nden (HDK) ayrılan çeşitli rütbelerden 33 subayı ordu saflarına yeninden kabul etmişti. 

HDK ise, yüzlerce subay ve askerin başkent Hartum ve bazı Darfur eyaletlerindeki askeri bölgelerden kaçarak kendi saflarına katıldığını duyurmuştu.

SUDAN'DA ORDU İLE HDK ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması nedeniyle tehdit olarak gördüğü HDK'nin, 2 yıl içinde tamamen orduya entegrasyonunu istemişti.

HDK'nin ise sivil hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında, başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Çatışmalarda çoğu sivil 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi yaralandı.