Sudan’da siviller silahlanıyor

Sudan’ın başkenti Hartum ile diğer şehirlerde Sudan Ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar yeniden başlarken, savaş kapsamı dışındaki eyaletlerdeki binlerce sivil, HDK’ya karşı mücadeleye katılmak üzere ordu öncülüğünde silahlandırılıyor.

Sudan’da siviller silahlanıyor

Sudan ordusunun, Omdurman şehrinin kuzeyindeki Vadi Saydna bölgesindeki askeri üsten, Bahri’nin bazı mahallelerindeki HDK mevzilerine yoğun topçu bombardımanı başlattığını bildirdi.

Tanıklara göre, Omdurman mahallelerinde çok sayıda ordu kuvvetinin ilerlemesi ve bu bölgelere konuşlanması sırasında aralıklı olarak hafif silahlarla çatışmalar yaşandı.

Bölge sakinleri, Hartum’un güneyindeki mahalleleri hedef alan sürekli patlama ve top atış sesleri duyduklarını bildirdi.

Üst üste iki haftadan fazla süren sakinliğin ardından, ülkenin batısındaki Kuzey Kordofan Eyaleti’nin başkenti Ubeyd şehrinin doğu bölgelerinde, savaşın iki tarafı arasında çatışmalar ve top atışları yeniden başladı.

Sudan ordusu ise Beyaz Nil (ülkenin merkezi) ve Kassala (doğu) eyaletlerinde, ‘halk direnişinin’ başlatılması sırasında, ordu kuvvetlerinin seferberliğine katılan büyük kalabalıkların görüntülerini paylaştı.

Sudan Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamaya göre, Hızlı Destek Kuvvetleri, yakındaki kasabalara yeni saldırılar başlatmak üzere olan, Hartum’un kuzeyindeki arkeolojik alanda yer alan üyelerinin görüntülerini yayınladı.