Sudan’da halk sokaklara döküldü: İhanet anlaşması ve dini konulardaki reformlar protesto edildi
Sudan’da yüzlerce kişi, İşgalci İsrail ile normalleşme görüşmeleri ve "kişisel özgürlük kısıtlamalarını kaldırma" adıyla çıkarılan İslam karşıtı yasalara tepki amacıyla başkent Hartum’da gösteri düzenledi.
Sudan’da, islami hareketlerin ve partilerin çağrısıyla başkent Hartum’un Ciref bölgesindeki Muhammed Abdulkerim Camisi önünde cuma namazı sonrası toplanan ve "Allah’ın dini ve İslam’ın hükümleri kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartlar taşıyan eylemciler, "Allah’ın kanunları değiştirilemez", "İslam ümmetin anayasasıdır", "Bu halk, Müslüman bir halktır" şeklinde sloganlar attı.
Eylemciler, geçici hükümetin başbakanı Abdullah Hamduk ile Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ı da protesto etti.
Hükümetin bazı reformlarının İslam'ın esaslarına ters düştüğünü savunan ve İşgalci İsrail-Sudan normalleşmesi aleyhinde de sloganlar atan gruba polis, 60. Cadde'ye ulaştığında göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Polisin müdahalesinin ardından eylemciler ara sokaklara dağıldı.
Dini konulardaki reformlar 8 haftadır protesto ediliyor
Darbenin ardından kurulan yeni hükümet, her geçen gün reform ve ılımlılaşma yolunda yeni adımlar atarak 9 Temmuz’da dini konularda yeni düzenlemelere gitmişti.
Buna göre, gayrimüslimlerin artık alkollü içki içmelerine izin verilecek. Din değiştirenlere yönelik idama varan cezalar da kaldırıldı.
Kadınlar artık çocuklarıyla seyahat ederken eşlerinin ya da eski eşlerinin iznine ihtiyaç duymayacak.
Ayrıca yasayla zinanın tanımında da bazı değişikliklere gidildi.
Sudan Halk Kongresi Partisi, gayrimüslimlere alkol serbestliği ve zina tanımında yapılan değişikliğe şiddetle karşı çıkarken, Kanun Devleti ve Kalkınma Partisi de geçici hükümeti devirmekle tehdit etmiş, asker ve polise hükümetin emirlerini dinlememe çağrısı yapmıştı.
İslami grupların çağrısıyla 8 haftadır cuma günleri reform ve hükümet karşıtı eylemler düzenleniyor.
AA