'Somali'de resmi bir kıtlık ilanı bekleniyor'

Nobel Barış Ödüllü Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) Genel Direktörü David Beasley, Somali'de resmi bir kıtlık ilanı beklendiğini bildirdi.

'Somali'de resmi bir kıtlık ilanı bekleniyor'

David Beasley, ABD ve Almanya gibi bağışçıların desteğinin Somali'deki kıtlığın tamamen ortadan kaldırmasa da yavaşlattığına izin verdiğini belirterek, "Henüz tamamen bu krizden çıkmış değiliz" ifadelerini kullandı.

Beasley, Afrika Boynuzu ülkelerinin yıllarca süren kuraklık nedeniyle "benzeri görülmemiş iklimsel sonuçlarla" karşı karşıya kaldığını, Birleşmiş Milletler, (BM) bağışçılarının "birçok yönden büyük adımlar atmadan" önce Somali'de resmi bir kıtlık ilanı beklendiğini bildirdi.

İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu sırasında AP'ye konuşan Beasley, "Kıtlıktan kaçınmak için doğru ifade bu mu bilmiyorum ama geciktirdiğimize hiç şüphe yok. Özellikle Somali'yi sarsan iklim şokları göz önüne alındığında şu an için şanslıyız, ancak henüz krizden çıkmadık" şeklinde konuştu.

WFP Genel Direktörü, hali hazırda Somali'de durumun fiilen kıtlığa yol açmasının mümkün olduğunu çünkü sahada "kıtlık benzeri koşulların" mevcut olduğuna değindi.

Kıtlık, akut bir gıda sıkıntısı, açlık veya yetersiz beslenme nedeniyle ölüm oranlarında önemli bir artış ile kolera gibi hastalıkların yayılması olarak tanımlanır.

Resmi veriler, hanelerin beşte birinden fazlasının açlıkla karşı karşıya olduğunu, çocukların yüzde 30'undan fazlasının şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu ve her gün 10 bin kişiden ikiden fazlasının öldüğünü gösteriyor.

Nisan ayında istifa etme niyetini açıklayan Beasley, ABD'de Güney Carolina'nın eski bir Cumhuriyetçi valisi olarak siyasi deneyimini, hem Joe Biden hem de Donald Trump yönetimleri altında Washington'dan Dünya Gıda Programı için daha fazla fon sağlamaya adadı.

BM ve diğer uzmanların hazırladığı rapora göre, binlerce kişinin açlık nedeniyle hayatını kaybettiği Somali'de, 8 milyondan fazla kişi, kuraklık ve artan gıda fiyatları nedeniyle gıda güvensizliği yaşıyor.

Geçen ay ABD Somali'deki bu krize yönelik mücadele için 411 milyon dolarlık ek bir finansman sağlayacağını duyurdu.

Beasley, 2017'de göreve geldiğinde, dünya çapında yaklaşık 80 milyon insan açlığın eşiğinde olduğunu söyledi.

Ancak çatışmalar, iklim değişikliği ve koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik yıkım ve tedarik zincirinde meydana gelen kesintiler bu sayıyı bugün 350 milyona çıkardı.

BM yetkilisi, "Daha kötüsü olamaz diye düşünürsünüz, sonra dünyanın ekmek sepeti bozulur: Ukrayna. Şimdi ülkeden dünyanın en uzun ekmek kuyrukları var" diyerek, Ukrayna'dan gıda üretimini ve ihracatını sekteye uğratan Rus savaşına gönderme yaptı.