Siyonistler koronavirüs salgınına rağmen 48'i çocuk, 357 Filistinliyi tutukladı

Filistin insan hakları örgütleri dün, İşgalci İsrail'in geçtiğimiz Mart ayında aralarında 48'i çocuk, 4'ü kadın olmak üzere toplamda 357 Filistinliyi tutukladığını duyurdu.

Siyonistler koronavirüs salgınına rağmen 48'i çocuk, 357 Filistinliyi tutukladı

Reuters haber ajansına göre, Filistinli Esirler Kurumu, Addameer Mahkum Desteği ve İnsan Hakları Derneği ile Filistinli Mahkûm İşleri Komisyonu tarafından yapılan ortak açıklamada, koronavirüs salgınının yayılmasından duyulan endişelere rağmen, İşgalci İsrail'in Filistinlileri gözaltına almaya devam ettiği bildirildi. Açıklamada, gözlatıların Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria'daki tüm bölgelere yayıldığı bildirildi.

Mart ayının sonuna kadar işgal hapishanelerinde Filistinli mahkum sayısının 5 bine ulaştığı kaydedilen açıklamada, bunlarda 42'sinin esir, 180'inin çocuk olduğu belirtilerek, idari tutukluların sayısının ise 430'a yükseldiği belirtildi. Açıklamada, geçtiğimiz ay verilen idari gözaltı kararının 92 olduğu ve daha önce verilen kararların ise yenilendiği aktarıldı.

İşgalci İsrail, gözaltı bahanesiyle Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında değişen süre boyunca alıkoyabilen eski bir İngiliz uygulamasına başvuruyor.

Filistin insan hakları örgütleri tarafından yapılan açıklamada, işgal hapishanelerinde aşırı kalabalıklaşmanın virüsün yayılması için ideal bir ortam oluşturduğu belirtilerek, bu durumun çok sayıda mahkuma virüs bulaşma ihtimaline yol açtığına işaret edildi.

Örgütler açıklamasında, hapishanelerdeki yaşlı, çocuk ve idari tutukluların derhal serbest bırakılması için acil müdahale talebinde bulunuldu. Mahkumlar ve ailelerinin güvence altına alınması için tarafsız uluslararası komite ihtiyacı çağrısında bulunan örgütler, Kızılhaç'a mahkumlar ve aileleriyle iletişimde daha etkili rol için talepte bulunuldu.

Reuters